De prestaties van Feyenoord, FC Utrecht, FC Groningen en Sparta in de play-offs

De strijd om een Europees ticket barst woensdag los. Hoe presteerden de vier deelnemers - Feyenoord, FC Utrecht, FC Groningen en Sparta Rotterdam - door de jaren heen in de play-offs?

Succesvol FC Utrecht

FC Utrecht is van het deelnemersveld de succesvolste club. De Domstedelingen namen elf keer deel aan de play-offs, met in totaal vijf zeges. De meest spectaculaire eindzege vond plaats in 2017. 

FC Utrecht stond destijds tegenover AZ in de finale. De ploeg van Erik ten Hag poetste de 3-0 nederlaag van het heenduel weg en dwong een penaltyserie af. FC Utrecht trok daarin aan het langste eind en plaatste zich voor de tweede voorronde van de Europa League. 

FC Utrecht schakelde in de tweede kwalificatieronde Valletta FC uit en een ronde later moest Lech Poznań eraan geloven. Grootmacht Zenit St. Petersburg plaatste zich op het nippertje voor de groepsfase van de Europa League ten koste van FC Utrecht.

Vaste klant FC Groningen

FC Groningen mocht zich net als FC Utrecht elf keer bewijzen in het seizoenstoetje van de Eredivisie. Menig Groningen-supporter denkt ongetwijfeld met veel plezier terug aan de play-offs van 2014.

De Trots van het Noorden kruiste in de halve finale de degens met Vitesse, dat over twee duels met 5-1 ten onder ging. De formatie van Erwin van de Looi nam het in de eindstrijd op tegen AZ en kroonde zich uiteindelijk tot winnaar. 

FC Groningen stroomde in de tweede kwalificatieronde van de Europa League in en stuitte op het sterke Aberdeen FC. De ontmoeting in het Pittodrie Stadium eindigde in 0-0. De Schotten gingen uiteindelijk door na een 1-2 zege in de toenmalige Euroborg.

Ongelukkig Feyenoord

Feyenoord en de strijd om een Europees ticket is allesbehalve een gelukkig huwelijk. Sterker nog: de Rotterdammers plaatsten zich viermaal voor de play-offs, maar kwamen nooit als winnaar uit de bus.

De meest recente deelname van De Stadionclub dateert van 2015. De play-offs van dat jaar draaiden uit op een echec, want SC Heerenveen bleek in de halve finale te sterk: 3-2 over twee wedstrijden.

De eerste wedstrijd van Giovanni van Bronckhorst als trainer van Feyenoord was uitgerekend het eerste duel met SC Heerenveen in de play-offs. Van Bronckhorst verving Fred Rutten, die drie dagen eerder werd ontslagen.

Onervaren Sparta Rotterdam

Sparta Rotterdam mocht zich slechts één keer melden in de play-offs om Europees voetbal, namelijk in 2007. De Spartanen streden om een ticket voor de Intertoto Cup, het toernooi dat in 2009 is opgeheven.

Het avontuur in de play-offs duurde niet lang, want de Rotterdammers moesten het onderspit delven in de kwartfinales. N.E.C. ging ten koste van Sparta Rotterdam door naar de halve finale.

play-offs Europees voetbal FC Utrecht FC Groningen Feyenoord Sparta Rotterdam statistieken