Den Haag, als kerkhof voor voetbaltrainers (overzicht)

Ruud Brood is de laatste trainer van ADO Den Haag die ontslagen is, zo werd afgelopen maandag bekendgemaakt op de officiële kanalen van de club. Het is alweer de zoveelste trainer die ontslagen wordt bij de club uit Den Haag. Het lijkt de afgelopen jaren een trend te zijn geworden bij ADO Den Haag, zo valt in dit overzicht terug te zien.

Ruud Brood (2020-2022)

Het ontslag van Ruud Brood kwam redelijk onverwacht. ADO Den Haag staat momenteel op een zesde plek in de Keuken Kampioen Divisie, maar dit heeft vooral te maken met de strafpunten die de club opgelegd kreeg vanwege het niet op orde hebben van de financiën. Ruud Brood nam op het einde van 2020 het stokje als trainer over van Aleksandr Rankovic. Onder Brood wist ADO Den Haag de slechte vorm niet te verbeteren. De club degradeerde in 2021 naar de Keuken Kampioen Divisie. Ook hier had ADO Den Haag het lastig, maar vooral vanwege de opgelegde straf van zes minpunten.  Het plotselinge ontslag van Brood heeft er naar schijn alles mee te maken dat de club eerder vorige week werd overgenomen door nieuwe eigenaren. De club zou nu met een frisse wind aan het vervolg van de competitie willen beginnen.  

Aleksandr Rankovic (2020)

Na een periode zonder trainer en een stopgezet seizoen door de coronacrisis werd Aleksandr Rankovic in juli 2020 gepresenteerd als opvolger van de eerder vertrokken Alan Pardew. Lang duurde het verblijf van Rankovic niet. De Serviër mocht na amper vijf maanden alweer vertrekken vanwege tegenvallende resultaten. Op de website kwam de Haagse club met de volgende uitleg. “Er was helaas geen sprake van een goede match en daardoor werd het perspectief gaandeweg steeds minder.”

Alan Pardew (2019-2020)

Met de komst van Alan Pardew net voor het einde van het jaar 2019 verbaasde ADO Den Haag vriend en vijand. De Engelse trainer is vooral in zijn thuisland bekend waar hij trainer was van onder meer West Ham United, Newcastle United en Crystal Palace. Bij ADO Den Haag kwam Pardew in een hele andere omgeving terecht. De Engelsman kon niet lang genieten van zijn avontuur. Na amper drie maanden werd het seizoen stopgezet vanwege de coronacrisis. Nog geen maand later besloot ADO Den Haag de samenwerking met Pardew in goed overleg per direct te beëindigen.

Fons Groenendijk (2017-2019)

Fons Groenendijk nam begin 2017 de leiding over van Zeljko Petrovic. De oud-speler van ADO Den Haag had de taak om ADO Den Haag de weg omhoog te laten vinden. Dit lukte. Onder Groenendijk kende de club een succesvolle eindsprint en werd er zelfs het linkerijtje behaald. Ook in het seizoen 2018/2019 eindigde ADO Den Haag onder leiding van Groenendijk in het linkerrijtje. Er leek weinig aan de hand tot het seizoen 2019/2020 aanbrak. Al snel verkeerde de club in een slechte vorm waardoor er zelfs gesproken werd over een mogelijke degradatie. In december 2019 besloot Groenendijk zijn taken als voetbaltrainer bij de club uit Den Haag neer te leggen. De trainer had niet het gevoel dat hij de juiste persoon was om de situatie te veranderen, zo gaf hij aan in een statement.

Zeljko Petrovic (2016-2017)

Zejlko Petrovic werd in de zomer van 2016 aangesteld als opvolger van de vertrokken Henk Fraser. Petrovic kende een goede start in het daaropvolgende seizoen door tien punten uit de eerste vier wedstrijden te halen. Uit de daarop volgende zeventien wedstrijden behaalde de club slechts zeven punten. Hiermee verkeerde ADO Den Haag in degradatienood. De club besloot Petrovic in februari 2017, na zeven maanden in dienst te zijn, te ontslaan.

Feyenoord-doelman vertrekt