Dit moet je weten over mogelijke Ajax-aanwinst Steven Bergwijn

Steven Bergwijn wordt deze winter nog maar eens in verband gebracht met een transfer naar Ajax. De kans dat de aanvaller van Tottenham Hotspur deze winter naar Amsterdam komt lijkt steeds groter te worden zeker nu David Neres op het punt staat te vertrekken bij Ajax. Tijd om eens wat dieper in te gaan op Bergwijn.

Steven Bergwijn is geboren op 8 oktober 1997 in Amsterdam. De 24-jarige aanvaller speelde in de jeugd voor ASC Waterwijk, Ajax en PSV. Op 9 augustus 2014 maakte hij namens Jong PSV in de Jupiler League zijn profdebuut in het met 2-0 gewonnen duel tegen Achilles '29. 

Jeugd en doorbraak bij PSV

In de jeugd speelde Steven Bergwijn voor Ajax, dat hem in 2005 overnam van ASC Waterwijk, een amateurclub uit Almere. In 2011 stapte de aanvaller over naar de jeugdopleiding van PSV. Op 29 oktober 2014 debuteerde hij in de hoofdmacht van de Eindhovenaren, in het met 1-5 gewonnen KNVB Beker-duel tegen Almere City FC. Zijn Eredivisie-debuut volgde op 10 mei 2015 tegen Heracles. 

In het seizoen 2016/17 groeide Bergwijn uit tot een vaste basisspeler bij PSV. Uiteindelijk kwam hij tot 149 wedstrijden voor de Eindhovenaren, waarin hij 31 keer scoorde. Bergwijn vertrok in januari 2020 naar Tottenham Hotspur, nadat hij de zomer ervoor zeer nadrukkelijk in verband werd gebracht met Ajax. 

TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO

Buitenland en interland

Bij Tottenham Hotspur debuteerde Bergwijn in het duel tegen Manchester City, waarin hij direct trefzeker was. De aanvaller was lange tijd basisspeler in Londen, maar dat veranderde na zijn enkelblessure en een periode waarin hij lang niet scoorde. Sinds februari 2021 moet Bergwijn het vooral doen met invalbeurten. 

Bergwijn speelde tot nu toe zestien interlands voor het Nederlands elftal. Hij maakte in 2018 zijn debuut, in het Nations League-duel tegen Duitsland (3-0 winst). In de duels tegen Polen (2020) en Noorwegen (2021) was hij trefzeker. 

Vriendin

Steven Bergwijn is op dit moment samen met zijn vriendin Sem Smit (meer foto's), met wie hij één kind heeft. Negen maanden voordat hij zijn tweede kind kreeg, kreeg hij ook al een kind met zijn ex-vriendin. Bergwijn woont inmiddels met Smit samen in Engeland. Smit zou haar nagelsalon stil hebben gezet om met haar vriend mee te gaan naar Londen. 

TEKST GAAT VERDER ONDER DE FOTO

Marktwaarde

De huidige marktwaarde van Steven Bergwijn is 18 miljoen euro. Op het hoogtepunt, ten tijde van de transfer naar Tottenham Hotspur, was dit 35 miljoen euro. Al snel daalde zijn marktwaarde toen hij geen basisspeler meer was bij The Spurs. Dat zou hem voor Ajax, mochten ze hem willen kopen, eventueel weer goedkoper maken.