Spelerspaspoort Feyenoord-aanwinst Javairô Dilrosun (profiel)

In de zoektocht naar een vervanger voor de onlangs vertrokken Luis Sinisterra is Feyenoord uitgekomen in Duitsland. Bij Hertha BSC hebben de Rotterdammers de 24-jarige Javairô Dilrosun opgepikt. De rappe vleugelaanvaller speelde eerder onder andere in de jeugd van Manchester City. Dit is het spelersprofiel van Javairô Dilrosun.

Geboren Amsterdammer en oud-Ajacied

Dilrosun werd geboren in Amsterdam, waarna hij op jonge leeftijd al vrij snel in de jeugd van Ajax belandde. Hij doorliep enkele jeugdelftallen alvorens Manchester City in de zomer van 2014 aanklopte voor de diensten van het talent. De Engelse club betaalde een afkoopsom van ongeveer 300 duizend euro voor Dilrosun en liet hem vervolgens instromen bij de onder 18 van de club. In de vier jaar tijd waarin de vleugelaanvaller bij Manchester City speelde, kwam hij nooit tot een debuut in het eerste elftal. De club besloot hem in de zomer van 2018 transfervrij naar Hertha BSC te laten vertrekken.

Opgebloeid in Duitsland en debuut in Oranje

Hertha BSC bleek later de perfecte stap te zijn geweest. Zo bloeide Dilrosun in Duitsland helemaal op en genoot hij interesse van diverse grote clubs uit het buitenland. In het najaar van 2018 haalde Ronald Koeman de jeugdigde aanvaller bij de selectie van het Nederlands elftal. Later maakte hij zijn debuut voor Oranje in een 2-2 gelijkspel tegen Duitsland. Het leek er op dat Dilrosun zich zou blijven door ontwikkelen, zo was hij in zijn tweede Bundesliga-seizoen met vier doelpunten en twee assists in 23 wedstrijden, bezig aan een goede reeks. In het daaropvolgende seizoen had de Nederlander het echter lastig, zo kwam hij tot slechts twaalf optredens voor de Duitse club. Deze besloot hem afgelopen seizoen dan ook te verhuren aan het Franse Bordeaux.

Opleving in Frankrijk

Afgelopen seizoen speelde Dilrosun 32 wedstrijden in de Ligue 1 voor Bordeaux. Hierin was de aanvaller goed voor twee doelpunten en zes assists. Zijn periode in Frankrijk verliep zeker niet slecht, zo maakte hij eindelijk weer eens veel minuten. Maar uiteindelijk moest de Franse club het aan het einde van de rit wel bekopen met degradatie uit de hoogste divisie.

Marktwaarde ontwikkeling

Volgens het betrouwbare Transfermarkt startte Dilrosun bij Hertha BSC met een markwaarde van één miljoen euro. Nog geen ander halfjaar later stond de waarde van de aanvaller op 18 miljoen euro. Tegenwoordig wordt zijn marktwaarde op zo’n zes miljoen geschat.