‘Europese topclubs akkoord over Super League, UEFA dreigt met sancties’

Diverse Europese topclubs hebben een principeakkoord bereikt over de opzet van een Super League. Volgens Amerikaanse media zijn meerdere grote clubs uit Europa het eens over het opzetten van een eigen competitie, dat rechtstreeks tegen de plannen van de UEFA ingaat.

The New York Times weet de te melden dat de initiatiefnemers van de competitie, Real Madrid, Manchester United, Juventus en Liverpool, heet eens zijn geworden over de opzet van de Super League. In deze nieuwe Europese competitie moeten de beste teams van het voetbalcontinent het tegen elkaar op moeten nemen. De ‘kleinere clubs’ worden hierbij uitgesloten.

Naar verluid gaat het om zo’n twaalf club die interesse hebben getoond in de nieuwe internationale competitie. Het zou gaat om zes Engelse clubs, drie Spaanse en drie Italiaanse clubs. Hieronder zouden Arsenal, Chelsea, Liverpool Tottenham, Manchester City en Manchester United, AC Milan, Juventus, en Inter, Atlético Madrid, FC Barcelona en Real Madrid vallen. Deze groep zou ook werken aan meer draagvlak bij de andere toplanden, waaronder in Duitsland bij Bayern München en Borussia Dortmund.

Dreigementen van de UEFA

Vlak nadat het nieuws naar buiten kwam, bracht de UEFA gelijk een keihard statement naar buiten. De UEFA geeft aan dat de clubs die deel willen nemen aan de Super League, verbannen worden uit alle andere nationale en internationale competities. Internationals mogen dan ook geen wedstrijden voor hun land meer spelen. “Het is een project dat is ontstaan uit puur egoïsme van een paar clubs en dat in een tijd waarin de samenleving juist meer solidariteit kan gebruiken.”

Verder geeft de UEFA aan ‘blij’ te zijn met het weigeren van deelname aan de Super League door clubs uit Frankrijk en Duitsland. De Super League zou uit twintig teams moeten gaan bestaan. Of clubs uit Nederland ook interesse hebben in de Super League, is niet bekend.