Komt Henk Fraser in pijnlijk rijtje? Deze grote trainers degradeerden met Sparta...

Henk Fraser staat momenteel met zijn Sparta Rotterdam op de zeventiende plek in de eredivisie. De laatste overwinning van de Rotterdammers dateert alweer van november 2021. Valt het seizoen nog te redden voor Fraser of komt de oud-trainer van onder meer ADO Den Haag en Vitesse in een pijnlijk rijtje trainers die zijn gedegradeerd met de Spartanen?

Moeilijke taak voor Fraser

Na 21 speelrondes vinden de Rotterdammers zichzelf terug in de degradatiezone. Met één overwinning in de laatste tien wedstrijden is er op dit moment wel te spreken van een crisis bij Sparta. De club staat zes punten achter nummer vijftien Heracles en twee punten achter nummer zestien Fortuna. Een loodzware klus staat er dus te wachten voor Fraser, die de club overigens aan het einde van het seizoen verlaat.

Trainers die degradeerden met Sparta

Lukt het Fraser niet om zich met zijn ploeg veilig te spelen, dan komt de assistent van Louis van Gaal bij het Nederlands elftal in een opvallend lijstje te staan met grote namen van trainers die ooit degradeerden met Sparta:  Frank Rijkaard, Aad de Mos en Dick Advocaat. 

Frank Rijkaard

Frank Rijkaard was de eerste trainer ooit die met de Rotterdammers degradeerde van het hoogste niveau. In het seizoen 2001/2002 lukte het de oud-international niet om Sparta in de Eredivisie te houden. Na 34 wedstrijden eindigde de ploeg van Rijkaard op de zeventiende plek, wat betekende: nacompetitie. Uiteindelijk belandde Sparta door nederlagen tegen Excelsior en ADO Den Haag voor het eerst in de club geschiedenis in de Eerste Divisie. Rijkaard trok vervolgens de deur dicht bij Sparta.

Aad de Mos

Sparta promoveerde pas weer in het seizoen 2004/2005 onder leiding van trainer Mike Snoei en Adri van Tiggelen. Tot in 2009/2010 Aad de Mos aangesteld werd als trainer na het ontslag van Frans Adelaar. Onder De Mos moest degradatie worden voorkomen. Dit lukte de trainer echter niet. In de play-offs nam Sparta het op tegen stadsgenoot Excelsior. De heenwedstrijd eindigde in een 0-0 gelijkspel. In het thuisduel kwam Sparta vervolgens op een 1-0 voorsprong in de 93e minuut. Feest op Het Kasteel. Maar voor even maar... Door een late treffer van Excelsior-aanvaller Guyon Fernandez in de 95e minuut was het lot voor Sparta bepaald en keerde de club na vijf jaar weer terug in de Eerste Divisie. Aad de Mos liet in mei 2010 weten niet door te gaan als trainer van de Spartanen.

Dick Advocaat

Wat volgde waren zeven magere jaren in de Eerste Divisie. Tot trainer Alex Pastoor promoveerde met Sparta in het seizoen 2016/2017. Na een slechte start in de eredivisie en een 7-0 nederlaag tegen stadsgenoot Feyenoord werd Pastoor ontslagen in december 2017. Dick Advocaat werd aangesteld als zijn opvolger. De ervaren oud-speler van Sparta tekende een contract van anderhalf jaar. Toch lukte het de voormalig bondscoach niet om de Spartanen in de eredivisie te houden. Na een zeventiende plek betekende het voor de club wéér nacompetitievoetbal. In de halve finale wist Sparta over twee wedstrijden bekeken met 4-3 te winnen van FC Dordrecht, maar in de finale was FC Emmen met een 1-3 overwinning te sterk voor het team van Advocaat. De Kleine Genraal vertrok per direct bij Sparta.

Fraser tot nu toe

Uiteindelijk promoveerde Henk Fraser in het seizoen 2018/2019 met de club terug naar de eredivisie. In de eredivisie eindigde Fraser tot nu toe knap elfde (seizoen niet afgemaakt door COVID-19) en behaalde de trainer vorig seizoen zelfs de play-offs voor de Conference League. Die werd wel verloren tegen Feyenoord.

Deze jaargang wil het daarentegen maar niet vlotten met Sparta. De Kasteelclub heeft nog twaalf wedstrijden om zich veilig te spelen. Komende zondag neemt het team van Fraser het thuis op tegen Willem II. Komt Fraser straks in het rijtje met Frank Rijkaard, Aad de Mos en Dick Advocaat? Of kan Fraser met zijn ploeg onheil voorkomen?

Feyenoord-doelman vertrekt