Kabinet blijft bij standpunt en stuurt delegatie naar WK in Qatar: "Dialoog blijven aangaan"

Een nieuwe poging van D66 om het kabinet geen Nederlandse delegatie naar het WK in Qatar te laten sturen is op niets uitgelopen. Sportminister Conny Helder van de VVD houdt voet bij stuk.

"Sinds het kabinet aankondigde te gaan, zien wij schaamteloze berichten in het nieuws", vertelde D66-Kamerlid Jeanet van der Laan dinsdag in de Tweede Kamer. Ze verwees onder andere naar de vijftig Oranje-supporters die op kosten van Qatar naar het wereldkampioenschap voetbal gaan, in ruil voor positieve PR op social media. "Dit is propaganda", aldus het Kamerlid.

Helder, minister van Langdurige Zorg en Sport, heeft de berichtgeving ook gelezen. Volgens Helder verandert dat niets aan het standpunt van het kabinet. "We hebben besloten om een constructief-kritische dialoog met Qatar te blijven aangaan", stelde Helder, die tegelijkertijd aangaf dat die beslissing 'niet lichtzinnig' genomen is.

Het is nog onduidelijk wie Nederland gaat vertegenwoordigen in Qatar. Helder, minister-president Mark Rutte en Koning Willem-Alexander behoren tot de mogelijkheden. "Daar is nog geen besluit over genomen", aldus Helder.