Zo verging het Oranje de laatste vijf keer tegen Duitsland

Nederland staat dinsdagavond in een vriendschappelijk duel tegenover Duitsland. Voetbalflitsen blikt terug op de laatste vijf ontmoetingen tussen beide landen.

Nederland - Duitsland (0-0)

Op 14 november 2012 stond de oefenwedstrijd tussen Nederland en Duitsland op het programma. In een goedgevulde Johan Cruijff Arena creëerden beide ploegen veel kansen in de eerste helft. Na rust bleef het spektakel uit, evenals de doelpunten. 0-0 na negentig minuten.

Kenneth Vermeer maakte destijds zijn debuut onder de lat bij Oranje. De toenmalige doelman van Ajax stapte met een tevreden gevoel het veld af. “Ik denk dat ik wel een goede wedstrijd heb gekeept. Ik heb toch de 'nul' gehouden in een topwedstrijd”, aldus Vermeer.

Nederland - Duitsland (3-0)

Zes jaar later kruisten Nederland en Duitsland opnieuw de degens, ditmaal in de Nations League. Oranje werd in de openingsfase overrompeld door Duitsland, maar overleefde de Duitse storm. Nederland kwam na een half uur spelen zelfs op voorsprong via aanvoerder Virgil van Dijk.

Doelpunt van Virgil van Dijk (TEKST GAAT VERDER ONDER DE TWEET)

Na rust maakte Oranje een povere indruk en dat resulteerde in een kansenregen van Duitse bodem. De formatie van bondscoach Joachim Löw kwam echter niet tot scoren. Zo verprutste invaller Leroy Sané een dot van een kans.

Duitsland werd in de loop van de tweede helft steeds slordiger en Nederland maakte daar optimaal gebruik van. Vier minuten voor tijd verdubbelde Memphis Depay de score na balverlies van Julian Draxler. Een paar minuten later zorgde Georginio Wijnaldum voor het slotakkoord: 3-0.

Duitsland - Nederland (2-2)

Een maand later, op 19 november 2018, stond de tweede Nations League-clash tussen Nederland en Duitsland op het programma. Oranje moest in Gelsenkirchen minimaal gelijkspelen om zich te plaatsen voor de eindronde van de Nations League.

Duitsland begon sterk aan het duel in de Veltins Arena en nam al na negen minuten de leiding. Timo Werner verschalkte doelman Jasper Cillessen met een uithaal vanaf twintig meter. Tien minuten later vergrootte Sané de marge naar twee en bracht Oranje daarmee in grote problemen.

Oranje kwam pas vanaf de 75ste minuut op stoom. Memphis gaf met een prachtige soloactie het startschot voor een enerverende slotfase. In minuut 85 zorgde Quincy Promes voor de aansluitingstreffer. Vijf minuten later kopte Van Dijk de 2-2 tegen de touwen en werd daarmee de held van de avond.

Slotfase van Duitsland - Nederland (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Nederland - Duitsland (2-3)

In maart 2019 ging Duitsland op bezoek bij het Nederlands elftal in de EK-kwalificatie. De Duitsers begonnen net als in Gelsenkirchen vlijmscherp aan de wedstrijd en kwamen al na een kwartier spelen op voorsprong via Sané.

Hoewel Oranje in het verloop van de eerste helft voldoende kansen creëerde, slaagde de ploeg er niet in om te scoren. Dat lukte Duitsland wél. Serge Gnabry krulde de bal tien minuten voor rust in de verre kruising: 0-2.

Nederland schoot uit de startblokken in het tweede bedrijf. Matthijs de Ligt zorgde in de 48ste minuut voor de openingstreffer. Vijftien minuten later vond Memphis het net: 2-2.

Oranje ging daarna nadrukkelijk op zoek naar de 3-2, maar kreeg in de slotminuten de deksel op de neus. Nico Schulz bezorgde Duitsland na een snelle uitbraak alsnog de overwinning.

Duitsland - Nederland (2-4)

Op 6 september 2019 kreeg het Nederlands elftal de kans om revanche te nemen op Duitsland. Het duel in Hamburg had veel weg van een tactisch steekspel en kende in de eerste helft weinig dreigende momenten van Oranje.

In de negende minuut werd Lukas Klostermann bediend door Joshua Kimmich. Klostermann stuitte nog op Jasper Cillessen, maar in de rebound was het raak voor Duitsland. Gnabry nam de 1-0 voor zijn rekening.

Nederland begon, net als in het duel in Amsterdam, sterk aan de tweede helft. Dat leidde na een klein uur spelen tot de gelijkmaker van Frenkie de Jong. Luttele minuten later nam de ploeg van Koeman de leiding in het Volksparkstadion. Jonathan Tah liep de bal in eigen doel: 1-2.

Doelpunt van Frenkie de Jong (TEKST GAAT VERDER ONDER DE TWEET)

Duitsland gaf zich echter niet gewonnen. Zo ontving Die Mannschaft een strafschop na een handsbal van De Ligt. Kroos ging achter de bal staan en faalde niet.

Oranje ging in de slotfase niet bij de pakken neerzitten en toonde veerkracht. Invaller Donyell Malen, die zijn debuut in Oranje maakte, schoot de 2-3 binnen. In de 91ste minuut perste het Nederlands elftal er nog een counter en Wijnaldum knalde de 2-4 binnen.