Throwback: PSV moet voetballen op 9/11, begrafenissfeer in stadion

De hele wereld was geschokt na de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001, woensdag precies achttien jaar geleden. Toch gingen de Europese duels die voor die dag gepland stonden gewoon door, zo besloot de UEFA. Ook PSV moest aan de bak. Terwijl de wereld rouwde, verloren de Eindhovenaren met 4-1 bij het Franse Nantes. 

Op dinsdag 11 september 2001 stond de wereld even stil. De terroristische aanslagen die die dag plaatsvonden in de Verenigde Staten gingen door merg en been. De UEFA kwam echter tot het bizarre besluit om de wedstrijden die diezelfde avond op het programma staan in de Champions League gewoon door te laten gaan. PSV moest op bezoek bij FC Nantes. De wedstrijd die natuurlijk nooit gespeeld had mogen worden, eindigt in 4-1. Ronald Waterreus, destijds de doelman van de Eindhovenaren en bovendien groot Amerika-liefhebber, gaf later in een interview met de NOS aan dat hij er nog altijd spijt van had dat hij op de bewuste avond op het veld stond. "Door toenmalig coach Eric Gerets is aan ons individueel gevraagd of we wilden spelen en het zou niemand van ons worden nagedragen wanneer hij zou aangeven niet te willen spelen. Ik heb dat helaas niet overwogen. Ik heb er nog steeds spijt van dat ik gespeeld heb."

'Het leek een disco'

In de Britse krant The Daily Telegraph verhaalde toenmalig PSV-verdediger Kevin Hofland over de vreemde sfeer die er in het stadion heerste. "We voelden ons als rouwenden op een begrafenis. Toen we naar het stadion gingen, bleek de sfeer daar in groot contrast te staan met onze emoties. Het leek wel een disco! De spelers van Nantes leken er ook zin in te hebben, terwijl wij ons gewoon niet konden concentreren. Het was vreemd, alsof ze geen televisie hadden in Nantes."

De UEFA maakte een dag later bekend dat de overige wedstrijden die in Europa op het programma stonden wél werden afgelast. Onder meer de wedstrijd tussen Feyenoord en Bayern München werd verplaatst.