PSV-Maccabi Tel Aviv; Eindhovenaren tegen Israëlische clubs

Donderdagavond speelt PSV in de plaatsingsronde voor de UEFA Conference League de return tegen Maccabi Tel Aviv. De Eindhovenaren werden derde in de groepsfase van de Europa League en moeten zich nu zien te plaatsen voor de Conference League. Wij duiken de geschiedenisboeken in en bekijken eerdere resultaten tegen Israëlische clubs.

In totaal speelde PSV zes wedstrijden tegen clubs uit Israël, waarvan een oefenwedstrijd tegen het nationale team. In de ploeg van Roger Schmidt zit één Israëliër en dat is aanvaller Eran Zahavi. Een bijzondere ontmoeting voor de 34-jarige goaltjesdief van de Brabanders.

Maccabi Tel Aviv

In de thuiswedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv in de tussenronde van de UCL was PSV met 1-0 te sterk voor de bezoekers. Dankzij een treffer van Cody Gakpo wisten de Eindhovenaren met 1-0 te winnen van de Israëliërs. 

Hapoel Tel Aviv FC

In seizoen 2011/12 werden de Eindhovenaren gekoppeld aan het Israëlische Hapoel Tel Aviv FC. Op donderdag 20 oktober ging PSV op bezoek en met succes. In Israël wist de ploeg onder leiding van Fred Rutten met 0-1 te winnen. Georginio Wijnaldum benutte een strafschop en gaf zijn ploeg daarmee een voorsprong in aanloop naar de beslissende return in Nederland.

In Eindhoven kreeg de Nederlandse ploeg het een stuk lastiger. Op 3 november ontving PSV de Israëlische ploeg in het Philips Stadion. De bezoekers kwamen al na tien minuten op voorsprong, maar Wijnaldum repareerde al snel en scoorde de gelijkmaker. Lang bleef de 1-1 echter niet staan, want de Israëliërs gingen met een 1-2 voorsprong de rust in.

Vlak na rust kwam PSV helemaal in de problemen toen de bezoekers op een 1-3 voorsprong kwamen. Toivonen maakt na een uur de aansluitingstreffer, maar de Eindhovenaren lijken te koersen op uitschakeling. Tot opluchting van de supporters loopt het goed af, want Strootman schiet in de slotfase de 3-3 tegen de touwen en zorgt voor Europese overwintering.

Bnei Yehuda

In seizoen 2009/10 stuitte PSV in de vierde én laatste voorronde van de Europa League op het Israëlische Bnei Yehuda Tel Aviv. In een tweeluik moest uitgevochten worden welke ploeg zich plaatste voor de groepsfase van de Europa League. Onder leiding van Fred Rutten begonnen de Eindhovenaren met een uitwedstrijd. Na iets meer dan twintig minuten voetballen opent Afellay de score en maakt de 0-1. Er wordt niet meer gescoord en PSV gaat met een voorsprong richting de return in eigen stadion.

Ook in eigen huis werd er met een minimaal verschil gewonnen, maar daardoor was de Brabantse club wel geplaatst voor de groepsfase van het Europese toernooi. Aanvoerder Timmy Simons wist na 25 minuten spelen een strafschop te benutten en daardoor wonnen de Eindhovenaren twee keer met 1-0 van Bnei Yehuda. 

Nationale Israëlische team

In 1991 speelde PSV een oefenwedstrijd tegen het nationale team van Israël. De wedstrijd werd afgewerkt in Tel Aviv en werd winnend afgesloten. De Nederlandse ploeg ging met een 1-2 stand de rust in en hield die voorsprong vast. In de tweede helft werd er afgefloten met een 2-3 eindstand op het scorebord.

Feyenoord-doelman vertrekt