Ten Hag vindt Ajax aanvallend beter dan vorig seizoen: "Nóg moeilijker te verdedigen"

Ajax-trainer Erik ten Hag verloor afgelopen zomer in Lasse Schöne en Frenkie de Jong twee spelers die een grote invloed hadden op het aanvalsspel, maar de oefenmeester denkt dat zijn ploeg aanvallend alleen maar beter is geworden. Dat zegt hij in gesprek met Ajax TV

"Ik denk dat het misschien wel nóg moeilijker te verdedigen is, en dat het nóg verrassender is." Maar verdedigend moet het beter volgens Ten Hag. "Dat moeten we verder uitbreiden, maar de defensieve teamfunctie blijft altijd de basis. Daar moet honderd procent discipline op zijn. Alleen als dat goed is, zoals tegen Feyenoord en FC Utrecht, dan kunnen wij wervelend zijn."

"Lange weg"

Ajax gaat aan kop in de Eredivisie met zes punten voorsprong op achtervolger AZ en is koploper in Groep H in de Champions League, maar Ten Hag wil nog niet aan prijzen denken. "Het is nog een heel lange weg. Dat elftal dat vorig jaar zo succesvol werd nam vooral in het voorjaar, vanaf februari/maart, een ongelooflijk hoge vlucht. Die ontwikkeling moeten wij nog zien te krijgen. Dat vergt heel hard werken."

"We hebben waardering geoogst"

Een week geleden sprak Ten Hag op het UEFA Elite Coaches’ Forum met toptrainers als Jürgen Klopp, Pep Guardiola en Zinédine Zidane. "Waar dat over ging? Het was voetbalinhoudelijk over technische aspecten, maar ook over de arbitrage, de spelregels en de wedstrijdkalender", legt Ten Hag uit. Hij kreeg veel respect van andere trainers. "We hebben vorig seizoen iets uitzonderlijks gedaan. Dan heb je het respect, dat merk je. We hebben waardering geoogst, en dit is onder andere het gevolg ervan. We hebben ook ongelofelijk veel prijzen en nominaties gekregen."