Daphne Koster legt vinger op zere plek binnen Ajax: "Prestatieklimaat oorzaak angstcultuur"

Daphne Koster, manager vrouwenvoetbal bij Ajax, heeft in de documentaireserie Op weg naar de Top zich uitgesproken over het klimaat binnen de Amsterdamse club: "Een risico van dat alles om prestaties gaat, is dat de rest niet gezien wordt".

Koster gaat in de documentaireserie in op het prestatieklimaat bij Ajax en de zaak-Overmars. Zo lichtte ze eerdere uitspraken toe over het grensoverschrijdende gedrag van Marc Overmars: "Je zegt er niets over omdat je weet: het is toch de technisch directeur en je kunt het niet hardmaken". aldus Koster. De voormalig international van Oranje denkt wel te weten waarom er niet werd gesproken over het gedrag van de technisch directeur: "Je wilt ergens bij horen en je voelt eigenlijk dat een groot gedeelte van de omgeving je liever weg wil hebben en je niet omarmt. Vrouwen werden niet gezien als onderdeel van de voetballerij of van de club", aldus Koster. "Daar ga je dan ook naar gedragen. Dat we maar beter onze mond kunnen houden", besluit ze.

Volledige medewerking van Ajax

Koster heeft de volledige medewerking van Ajax gekregen inzake de documentaireserie, die gaat over de opkomst van het vrouwenvoetbal: "Ik heb gelijk aangegeven dat dit gaat over de cultuur waarmee de vrouwen te maken hebben in de voetballerij", vertelt de oud-international, die aangeeft dat ze vrijuit kon spreken in de serie. "Als ik mezelf in de spiegel wil aankijken dan kan ik zo'n vraag niet ontwijken. En dit was dan wel een incident, maar het is iets waarmee alle vrouwen te maken hebben", aldus Koster. De Amsterdammers werken intussen aan een cultuurverandering en hebben daarvoor een onderzoeksbureau ingehuurd. Koster is optimistisch over de toekomst: "De wil om te veranderen is er. Ik hoop dat we over een paar jaar met trots kunnen terugkijken en zien dat Ajax leidend is geweest in die cultuurverandering".