Spelerspaspoort Ryan Gravenberch (profiel)

Profiel: Ryan Gravenberch (Amsterdam, 16 mei 2002) staat onder contract bij Ajax en speelt bij Oranje.

Ajax

Gravenberch speelde in de jeugd van Zeeburgia en kwam later in de opleiding van Ajax terecht. De middenvelder maakte zijn professionele debuut namens Jong Ajax in de tweede speelronde van de Eerste Divisie in het seizoen 2018/19. In eigen huis tegen FC Dordrecht mocht hij van coach Michael Reiziger in de basis starten en hij zou de volle negentig minuten meespelen. Op 23 september 2018 maakte hij als invaller zijn debuut in het eerste elftal van Ajax, toen op bezoek bij PSV met 3-0 verloren werd. Hij werd hiermee de jongste debutant ooit van Ajax, met 16 jaar en 130 dagen. Gravenberch imponeerde dat seizoen in de jeugd van Ajax en kreeg de Abdehak Nouri trofee uitgereikt.

Seizoen 2019/2020

Aan het begin van seizoen 2019/20 wordt Gravenberch vanuit de selectie van Jong Ajax overgeplaatst naar de selectie van het eerste team, al speelde hij zijn wedstrijden nog steeds voor Jong Ajax. Gravenberch werkte aan het verbeteren van de verdedigende aspecten van zijn spel. Op 22 december stond hij voor het eerst in de basis in de Eredivisie in een met 6-1 gewonnen wedstrijd tegen ADO Den Haag. Gravenberch maakt een doelpunt tijdens dat duel. Vanaf begin 2020 krijgt hij regelmatig een plek in de basisopstelling. Hij speelde dat seizoen niet in de UEFA Champions League, maar debuteert op 27 februari tijdens de wedstrijd tegen Getafe CF wel in de UEFA Europa League. In juni 2020 verlengde hij zijn verbintenis tot medio 2023.

Seizoen 2020/2021

Vanaf het begin van seizoen 2020/21 kreeg hij een basisplaats als controlerende middenvelder, met naast zich Davy Klaassen of Edson Álvarez. Op 21 oktober 2020 debuteerde Gravenberch in de UEFA Champions League tijdens een met 0–1 verloren thuiswedstrijd tegen Liverpool.

Hier het interview na zijn debuut tegen Liverpool en zijn basisplaats tegen Atalanta.

Oranje

In november 2020 werd Gravenberch op 18-jarige leeftijd voor het eerst opgeroepen voor het Nederlands elftal. Bondscoach Frank de Boer haalde Gravenberch bij de selectie voor de interlands tegen Polen en Bosnië en Herzegovina nadat Tonny Vilhena positief werd getest op het coronavirus en verplicht in quarantaine moest. Hij speelde in deze wedstrijden nog niet. In maart 2021 werd Gravenberch opnieuw opgeroepen voor de WK-kwalificatieduels met Turkije, Letland en Gibraltar. Gravenberch debuteerde op 24 maart 2021 in het door Oranje verloren duel met Turkije (4–2). Hij viel in de 82ste minuut in voor Daley Blind. Op 6 juni 2021 scoorde Gravenberch zijn eerste goal voor Oranje in de oefeninterland tegen Georgië.

Zie hieronder hoe Gravenberch het opvallende belletje van de bondscoach afwees.

Dit is de volledige selectie van Oranje voor het EK