Dit waren de vijf hoogtepunten van Ajax in het seizoen 2021/2022

Het seizoen zit erop en dus is het de hoogste tijd om terug te blikken op de afgelopen maanden. Wat waren de vijf hoogtepunten van Ajax deze voetbaljaargang? Voetbalflitsen zet ze voor je op een rijtje.

36ste landstitel

Ajax kroonde zich, net als vorig seizoen, tot kampioen van Nederland. In de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen werd de 36ste landstitel in de clubhistorie op overtuigende wijze binnengesleept. De Friezen werden getrakteerd op een 5-0 nederlaag.

De weg richting die landstitel ging vrij stroef. Hoe makkelijk het Ajax verging in de eerste seizoenshelft, zo stroef draaide de recordkampioen de laatste paar maanden. De Amsterdammers hielden echter lang genoeg stand en finishten met 83 punten op de eerste plek.

Groepsfase Champions League

Ajax stuitte op Borussia Dortmund, Sporting Portugal en Besiktas in de groepsfase van de Champions League. De Amsterdammers verrasten vriend en vijand door de volle buit te pakken: achttien punten uit zes duels.

De thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund werd er één om niet snel te vergeten. In een kolkende Johan Cruijff Arena liet de ploeg van Erik ten Hag geen spaan heel van de Duitsers: 4-0.

De grote man in die Champions League-campagne was Sébastien Haller. De Frans-Ivoriaanse spits wist in acht wedstrijden liefst elf keer te scoren, met als absoluut hoogtepunt de vierklapper tegen Sporting.

Highlights Sporting Portugal - Ajax (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Spectaculaire Klassieker

Ajax - Feyenoord was misschien wel één van de spannendste Klassiekers in jaren. Feyenoord kende een droomstart en stond al na acht minuten spelen op voorsprong dankzij Luis Sinisterra. In de 24ste minuut kwam Ajax langszij via Haller. Niet veel later bracht Guus Til de Rotterdammers weer aan de leiding.

De bezoekers hadden alles onder controle, tot minuut 78. Een vrije trap van aanvoerder Dušan Tadić viel achter Ofir Marciano binnen: 2-2. Vijf minuten voor tijd maakte Antony de comeback van Ajax compleet en behoedde zijn ploeg daarmee voor puntenverlies tegen Feyenoord.

Samenvatting Ajax - Feyenoord (TEKST GAAT VERDER ONDER DE VIDEO)

Negenklapper tegen SC Cambuur

Het thuisduel met SC Cambuur ging de boeken in als de meest doelpuntrijke wedstrijd van Ajax dit seizoen. De Leeuwarders werden met 9-0 opzij gezet. Door die monsterscore namen de Amsterdammers de koppositie over van PSV.

De openingstreffer tegen SC Cambuur kwam op naam van Jurriën Timber, die dit seizoen uitgroeide tot één van de absolute uitblinkers. De pas twintigjarige Timber bewees zich in defensief opzicht als betrouwbare centrumverdediger.

Terugkeer Brobbey

Brian Brobbey verruilde Ajax afgelopen zomer voor RB Leipzig. De twintigjarige spits kwam echter weinig aan spelen toe en werd in de winterstop alweer verhuurd aan Ajax. Die overstap bleek uiteindelijk een gouden zet, want hij drukte direct zijn stempel op het spel van de Amsterdammers.

Zo had Brobbey een belangrijk aandeel in het kampioenschap van Ajax, met onder meer de winnende goal tegen NEC Nijmegen. De talentvolle aanvalsleider kwam in totaal zeven keer tot scoren in elf Eredivisie-duels, een gemiddelde van 57 minuten per doelpunt.

Brian Brobbey dit Eredivisie-seizoen

Statistieken Brian Brobbey Ajax Eredivisie 2021/2022