Opinie van de Week: Nederland leeft zich alweer uit in het bekende opportunisme over Ajax

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een column voor Voetbalflitsen, waarin hij zijn mening geeft over datgene wat er in de Eredivisie gebeurt.

Het opportunisme waart al oneindig lang rond in de sport. Zo ook in het voetbal, waar meningen even vaak het doel kunnen missen als legio combinaties. Tal van experts voorspelden uit volle overtuiging dat Ajax in Madrid kansloos uit de Champions League zou verdwijnen. De nederlaag zou nog hoger uitvallen dan in Amsterdam.

Hele studies zijn er gewijd aan het verval van het Nederlandse voetbal. Veel deugde er niet en met name de jeugdopleiding moest op de schop. Zoals meestal ontbrak de nuance, maar bovenal ook het vermogen tot relativering. In sombere tijden regeert het doemdenken, sowieso een populair spelletje achter de dijken.

Maar zie: Ajax staat na zestien jaar weer eens in de kwartfinales van de CL en het Nederlands elftal betreedt begin juni licht als favoriet de Nations League Final Four. Hoe snel kan alles verkeren. Maar wie geduld kan opbrengen, kent het natuurlijke ritme van de golfbewegingen in de statistieken van het succes.

Alleen de meest verstokte supporter van Ajax heeft wellicht durven gokken op een ruime zege in de return tegen Real Madrid. Maar om de ploeg van trainer Erik ten Hag als volmaakt kansloos neer te zetten, is vragen om moeilijkheden. De Spaanse winnaar van de CL zwabbert al weken door verschillende competities. De tweeluik tegen aartsrivaal Barcelona signaleerde de aanhoudende vormcrisis nog eens ten overvloede.

"Alsof Johan Cruijff van boven de regie voerde"

Zeker, Ajax ontsteeg zichzelf op een gedenkwaardige avond in die majestueuze tempel van Santiago Bernabeu. De stille magie van de veertiende wedstrijd in de CL resulteerde in een al even mystieke uitslag van 1-4. Alsof Johan Cruijff vanaf boven de regie voerde op deze historische vijfde maart 2019. Een blijk van waardering voor de club, die met de (betwijfelde) aankoop van Daley Blind en Dusan Tadic toch wel verstandig investeerde in de noodzakelijke mix van ervaring en talent.

De twee behoorden tot de absolute uitblinkers tegen Real Madrid, mét Frenkie de Jong, al verleende hij de verslagen tegenstander in de slotfase nog bijna de gunst van een tweede doelpunt. Maar wie vooral excelleerde was de technische staf. De trainers leerden van het thuisduel dat dominantie op een slimmere wijze diende te worden ingevuld. Meer ruimte voor de opponent en zodoende ook meer balbezit en doelpogingen. Focussen op de omschakeling, wat magistraal lukte.

De media raakten door het dolle heen en begroeven de Ajacieden onder een berg aan superlatieven. Het Franse sportblad l’Equipe beloonde Tadic met een tien, De Jong met een negen en Blind en Lasse Schöne met een acht. Alleen de later gewisselde Noussair Mazraoui kreeg met een vijf een onvoldoende. Zoals alle Madrilenen, van wie er drie zelfs met een twee werden weggehoond.

Louis van Gaal verzette zich tegen opportunisme rond Ajax

Het paste allemaal in de gekte en euforie over de onvergetelijke prestatie van Ajax. Maar net als vooraf bleef met name de nuance uit. Zij het schuchter klonk hier en daar alweer de prognose dat dit wonderteam nu ook de bokaal kan binnenhalen. Typisch een trekje uit Nederland, om meteen weer door te slaan naar het uiterste. Overbekende opportunisme, waartegen Louis van Gaal zich als enkeling voorzichtig verzette.

Tekst gaat verder onder de foto

Vrijdag onthult de loting het volgende obstakel voor Ajax. Wellicht een Engelse club, met het al geplaatste Manchester United en Tottenham Hotspur, en vermoedelijk ook Manchester City en wie weet Liverpool. Drie of vier bij de laatste acht. Hoe dan ook een interessant vervolg voor de Amsterdamse vertegenwoordiger van het opgebloeide spel in de polder. Bedenk evenwel dat de tegenpartij uiteraard eveneens kennis heeft genomen van het mirakel in Madrid.

Een krant oordeelde inmiddels dat Ajax al zwevend zijn weg zoekt naar doelen in de Eredivisie, bekerfinale en Champions League. Het lijken plotseling wondermooie tijden voor het nationale voetbal. De misère ligt alweer onder de verregende modder van het verleden. Beheerste optimisme is absoluut gerechtvaardigd, maar ga toch maar behoedzaam om met allerlei gewaagde voorspellingen….

LEX MULLER

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘LIVE Champions League Real Madrid - Ajax: Doelpunten, video beelden en samenvatting’

Edwin van der Sar kuste André Onana na historische zege op Real Madrid

Filmen voor documentaire Sergio Ramos werd stopgezet tijdens Real Madrid - Ajax

Edwin van der Sar reageert op juichen bij #reaaja: "Normaal kan ik wél onbewogen wedstrijden kijken"

Van Gaal nuanceert succes Ajax: "Real Madrid was dominanter"

'Italiaanse topclub heeft na Real Madrid - Ajax genoeg gezien en gaat vol voor Ajacied'

Wat een verhaal! Redacteur AT5 mist Real Madrid - Ajax, terwijl hij al in de rij stond, "In een seconde valt alles weg"

Erik ten Hag genoot het meest van het feestvieren met André Onana na Real-uit

LOL: Twitteraccount Champions League gaat stuk om grapje Ajax over Team van de Week

"Ajax gaat de halve finale van de Champions League halen"

'Noussair Mazraoui dankzij CL-optredens op rader van twee Italiaanse topclubs'