EK Onder 17 eindigt in mineur voor Oranje; finale wordt verloren van Frankrijk

Oranje onder 17 is er woensdagavond niet in geslaagd om de EK-titel te prolongeren. In de finale waren de leeftijdsgenoten uit Frankrijk met 2-1 te sterk. Daarmee eindigde een sterk toernooi van de Nederlandse talenten met een enorme domper. Nadat Oranje als groepshoofd doorging naar de knock-out fase werden Italië en Servië uitgeschakeld, maar bleken de Franse talenten hen te machtig in de finale.

Het was niet de eerste keer dat de Nederlandse tieners Frankrijk troffen tijdens dit toernooi. Ook in de groepsfase stonden de twee ploegen tegenover elkaar. Op 22 mei won Oranje die confrontatie na een zinderend slotkwartier. Het vertrouwen was voorafgaand aan het duel daarom groot. Toen Oranje vlak na rust ook nog eens op voorsprong kwam, werd dit vertrouwen er niet minder op.

Toch was direct duidelijk dat titel nog lang niet binnen was. Al in de eerste helft toonden de Fransen zich sterker dan de Nederlanders, tweemaal werd het alluminium geraakt en Oranje-doelman Tristan Kuijsten moest daarnaast diverse keren redding brengen. Na het doelpunt van Jaden Slory bleven de Fransen sterker, hetgeen uiteindelijk tot een comeback leidde. Saël Kumbedi maakte er amper tien minuten na de Nederlandse goal gelijk van. Nog binnen het uur wist diezelfde Kumbedi voor de 2-1 te zorgen. 

Vervolgens ging Oranje op jacht naar de gelijkmaker. Heel even dachten de mannen van Mischa Visser de jacht te kunnen staken, maar de treffer van Juventus-verdediger Dean Huijssen werd afgekeurd wegens buitenspel. Gevaarlijke Nederlandse momenten volgden niet meer en zo slaagde Oranje onder 17 er niet in om het EK onder 17 voor de derde keer op rij te winnen.