Superweek NL'se clubs betaalt zich uit: Binnenkort twee Eredivisie-clubs naar groepsfase CL?

De eerste week sinds de start van de hoofdtoernooien zit erop en de coëfficiëntenconclusie is simpel: de vijf Nederlandse teams hebben het gezamenlijk beter gedaan dan de concurrentie uit Frankrijk en Portugal. Zodoende is Nederland weer een stapje dichterbij bij die felbegeerde zesde plek op de UEFA-lijst gekomen.

De Eredivisie-clubs hebben nu al een coëfficent van 4,800 opgebouwd, waarmee Nederland tweede staat op de ranglijst van dit jaar, alleen Zweedse clubs doen het beter (4,875). De topdrie wordt volmaakt door Zwitserland (4,500). Deze stand zegt aan de ene kant helemaal niets, omdat toplanden pas deze week serieus zijn begonnen aan hun Europese seizoen. Aan de andere kant is de huidige tweede positie illustratief voor de vliegende start van Nederland in deze campagne.

Nederland kan vooruit kijken

Voor dit seizoen ligt Nederland in veilige haven, met de achtervolgers uit landen als Oostenrijk, Schotland, Rusland en Oekraïne op gepaste afstand. Achterom kijken hoeft voorlopig niet, dus we kijken vooruit. Omdat op de UEFA-lijst van volgend jaar een slecht coëfficiëntenjaar van Nederland wegvalt, zijn er zeer mooie stappen te zetten. 

Nederland naar plek vijf?

Ten opzichte van Nederland leveren Frankrijk en Portugal straks een veel hoger gemiddeld aantal punten in, waardoor het gat met de landen op positie vijf en zes een stuk kleiner wordt. Sterker nog: het inhalen van Frankrijk (en misschien ook Portugal) is een serieus haalbare kaart. Wat dat betreft is het jammer dat deze week geen enkel Frans team verloor in Europa. Via twee overwinningen en vier remises pakt Frankrijk omgerekend 1,333 punt voor op de coëfficiëntenlijst. Dit is wel net iets minder dan Nederland. Via Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse wordt er 1,400 punt gepakt. Ook de Nederlandse clubs verloren niet deze week, wat ons dichterbij Frankrijk en Portugal brengt.

Paniek in Portugal

In Portugal zal de coëfficiëntenpaniek toeslaan, want er is een bijzonder slechte ronde afgewerkt door de overgebleven clubs. Portugal begon met zes deelnemers aan de strijd in Europa, alleen Benfica, Braga, FC Porto en Sporting Portugal zijn overgebleven. De ruime nederlaag van Sporting deed Portugese media sidderen en ook Braga won niet in de Europa League. Door remises van Benfica en FC Porto blijft Portugal steken op twee schamele puntjes voor op de coëfficiëntenlijst en die twee puntjes moeten ook nog eens keihard gedeeld worden door het aantal deelnemende clubs (zes). Voor Portugal rest dus een zeer kleine plus na een Europese week: 0,333 punt erbij.

Twee clubs direct de Champions League in?

Het verschil met Frankrijk op de coëfficiëntenlijst van volgend seizoen bedraagt nog maar 1,581 punten. Met andere woorden: de Eredivisie-clubs hebben tot en met halverwege 2023 de tijd om in te lopen op de Franse deelnemers. Slaagt Nederland in die missie en dient zich geen achtervolger aan met een bizarre score, dan mag straks de toptwee van de Nederlandse competitie rechtstreeks de Champions League in en mag de nummer drie deelnemen aan de voorronde.

Feyenoord-doelman vertrekt