Xavi Simons kan debuteren in Qatar; alles over Oranje's speciale factor op dit WK

Xavi Simons is een van de revelaties, zo niet dé revelatie, van dit Eredivisieseizoen. De middenvelder werd afgelopen zomer door PSV opgehaald bij Paris Saint-Germain en blijkt voorlopig de beste aankoop van de zomerse window. Zijn prestaties leverde hem een oproep voor het WK op. Simons is dus mee naar Qatar. Des te meer reden om nog maar eens diep in zijn achtergrond te duiken. 

Dit is de vader van Xavi Simons

Simons werd geboren op 21 april 2003 in Amsterdam als zoon van Regilio Simons, die kan terugblikken op aardige voetbalcarrière. Hij speelde onder meer voor ADO Den Haag, NAC en Fortuna Sittard. Voor laatstgenoemde maakte hij furore tegen zowel PSV als Ajax. In de ArenA was hij met twee goals hoofdverantwoordelijk voor de 1-3 overwinning van de Limburgers in het seizoen 1998-1999. In hetzelfde jaar scoorde hij maar liefst vier keer in de wedstrijd tegen PSV, dat met 6-4 verslagen werd in het topseizoen waarin ook de bekerfinale bereikt werd.

Door Regilio's liefde voor Barcelona werd zijn jongste zoon vernoemd naar de voormalig wereldtopper Xavi Hernandez. Dit bleek een voorbode te zijn voor de toekomst. Simons verhuisde van Amsterdam naar Spanje en groeide op in de omgeving van het Alicante. Op vijfjarige leeftijd zette hij zijn eerste stappen op het voetbalveld bij CD Tháder. Twee jaar later werd hij opgenomen in La Masia, de beroemde jeugdopleiding van Barcelona. 

De grote belofte van La Masia

In de jeugd van de Spaanse topclub maakte Simons al snel naam voor zichzelf. De middenvelder werd vrij vroeg gezien als een van de beste spelers in La Masia en droeg in verschillende elftallen ook de aanvoerdersband. Op jonge leeftijd toonden diverse topclubs, zoals aartsrivaal Real Madrid en Engelse grootmacht Chelsea, interesse, maar Simons bleef bij Barcelona. Simons deelt niet alleen zijn naam met de legendarische oud-middenvelder, maar beschikt ook over dezelfde ideeën als de superster van weleer. In een interview met straatvoetballer en presentator Soufiane Touzani vertelde de spelverdeler in 2017 dat hij liever een assist geeft dan een doelpunt maakt: "Want dat is goed voor het team", aldus de Nederlandse middenvelder. De Nederlandse Xavi lichtte tijdens het interview ook zijn speelstijl toe: "Ik ben meer van het positiespel. Ik hou niet zo van trucjes, alleen als het noodzakelijk is. Nee, ik ben meer van de tiki-taka", aldus Simons. In Catalonië deelde de middenvelder het veld met Gavi en Ansu Fati, die later doorbraken bij de Spaanse topclub. De Nederlandse middenvelder koos voor een andere weg.

Tekst gaat verder onder de video

Tussen de grote sterren in Parijs

Simons stapte in de zomer van 2019 transfervrij over naar Paris Saint Germain om daar uit te komen voor het hoogste jeugdteam. De Franse topclub roemde het Nederlandse talent om zijn technische kwaliteiten en spelvisie en noemde hem bij zijn presentatie een van de meest veelbelovende spelers van het Nederlandse voetbal. Simons zelfs was ook enthousiast over zijn overstap: "Bedankt voor het vertrouwen en de uitdaging die ik hier kreeg om alles eruit te halen bij PSG", deelde de middenvelder bij zijn presentatie. Als zestienjarige moest de spelverdeler het nog doen met wedstrijden voor PSG Onder 19, maar een jaar later maakte hij zijn debuut in de Ligue 1 tegen Strasbourg (4-1 winst). Hij bleef dat seizoen steken op slechts één minuut speeltijd, maar afgelopen seizoen kwam hij iets meer aan de spelen toe tussen grote sterren als Kylian Mbappé, Lionel Messi en Neymar. In totaal kwam hij tot zes optredens voor de Franse grootmacht, waarvan één als basisspeler. In Parijs liep Simons uit zijn contract en werd het tijd voor het grote talent om een club te vinden waar hij zijn status als 'grote belofte' kon waarmaken.

De weg naar het 'grote Oranje'

In de tussentijd werd Simons ook gevraagd om voor de Nederlandse jeugdelftallen uit te komen. Hij groeide weliswaar op in Spanje, maar vertegenwoordigde vanaf 2018 de jeugdteams van Oranje. Op veertienjarige leeftijd speelde hij zijn eerste potjes voor Nederland onder 15 en vervolgens vertegenwoordigde hij alle jeugdelftallen daarboven. Zijn laatste wedstrijd in het shirt van Oranje speelde hij op 16 november 2021 tegen Israël Onder 19 (4-1 winst). Het grote talent was als aanvoerder belangrijk die wedstrijd met één doelpunt en twee assists. Een oproep voor Jong Oranje bleef lang uit. Pas toen Simons furore ging maken in Eindhoven viel hij op bij bondscoach Erwin van de Looij, die hem september jongstelden liet debuteren. De Jong Oranje-carrière van Xavi bleek van korte duur, na één interlandperiode met de jonkies wacht nu het WK met de mannen van het grote Oranje. Hij is de speciale factor, de verrassing die Louis van Gaal nodig gaat hebben. 'Het beste wat je kan bereiken', aldus de middenvelder die een droom zag uitkomen. 

De opmars bij PSV

Eind juni sijpelden de eerste berichten binnen over interesse vanuit Eindhoven in de negentienjarige middenvelder. Op 28 juni werd Simons gepresenteerd in het shirt van PSV. Waar het eerst de bedoeling was dat de talentvolle middenvelder zou verlengen in Parijs en vervolgens verhuurd zou worden aan de Eindhovenaren, was het PSV dat er in slaagde om Simons tot 2027 transfervrij vast te leggen. Simons hield een ontzettend goed gevoel over aan de gesprekken met PSV-trainer Ruud van Nistelrooij en technisch directeur John de Jong: "PSV is een grote club. De ambitie die de leiding uitsprak heeft me nog enthousiaster gemaakt."

Dat Van Nistelrooij inderdaad de juiste snaar heeft weten te raken bij zijn pupil, mag inmiddels wel gesteld worden. De Champions League-campagne begon Simons nog op de bank, maar inmiddels is de aanvallende middenvelder die de positie rechtsbinnen een tweede leven heeft gegeven zowel Europees als in de Eredivisie een onbetwiste basisspeler. In 22 duels kwam de grote belofte tot negen doelpunten en vier assists. Het is echter niet alleen daarom dat de PSV-fans van hem smullen, zijn attractieve speelwijze is ook zonder directe bijdrage aan doelpunten een waar genot.

Heeft Xavi Simons een vriendin?

Simons heeft van de belangrijkste bijzaak in het leven zijn beroep gemaakt. De vraag is of in het in zijn geval wel een bijzaak betreft. In een interview stelde de PSV'er onlangs dat hij 'niks anders' heeft. Met een profvoetballer als vader zit de sport er vanaf zijn geboorte al dermate ingepeperd, dat er geen ruimte is voor andere dingen. Een vriendin lijkt de man die zijn debuut voor Oranje nog moet maken dus ook niet te hebben. In 462 Instagram-posts liet hij daar in ieder geval niets van blijken. 

Spelerspaspoort van Xavi Simons

Xavi Simons PSV PSG Barcelona

Feyenoord-doelman vertrekt