Clarence Seedorf beklaagt zich: "Geen gelijke kansen voor zwarte trainers"

Clarence Seedorf zit zonder club en krijgt nauwelijks aanbiedingen. Volgens de oud-international heeft dat te maken met zijn huidskleur, zo laat hij weten tegenover de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport.

"Er zijn geen gelijke kansen voor coaches. De cijfers spreken voor zich: nergens zie je zwarte mensen in de hoogste posities in het voetbal", zegt Seedorf, die van mening is dat ook Patrick Vieira en Thierry Henry weinig kansen krijgen als trainer. De twee voormalig Franse internationals zochten hun heil in Amerika en Canada. 

Seedorf wachtte de laatste maanden op aanbiedingen vanuit Italië en Nederland. Uiteindelijk bleek het wachten tevergeefs. "Iedereen, vooral degenen die dingen kunnen veranderen, moet de verantwoordelijkheid nemen alle mogelijkheden open te houden als er naar topprestaties wordt gestreefd. De beste resultaten komen voort uit diversiteit", aldus de 44-jarige coach.

Trainersloopbaan

De trainerscarrière van Seedorf verloopt nog niet heel voorspoedig. In 2014 werd de oud-voetballer van onder meer Ajax en Real Madrid aangesteld als trainer van AC Milan. In Milaan hield Seedorf het vijf maanden vol. Ook bij het Chinese Shenzhen Xiangxue en het Spaanse Deportivo La Coruña kon de oefenmeester geen potten breken. Bij het nationale elftal van Kameroen was Seedorf slechts een jaar actief als bondscoach.