Deze teams kan Ajax mogelijk treffen na de winterstop in Europa

Het Champions League-avontuur houdt na de groepsfase definitief op voor Ajax. De Amsterdammers verloren in eigen huis met 0-3 van Liverpool en kunnen maximaal nog derde eindigen in Groep A. Ajax staat stevig op de derde plek met drie punten voorsprong op nummer 4 Rangers FC en heeft bovendien een beter doelsaldo. De Amsterdammers kunnen alleen nog vierde worden als de laatste wedstrijd in Schotland met minimaal vijf doelpunten verschil wordt gewonnen door Rangers FC. Een onwaarschijnlijk scenario, dus lijkt het erop dat Ajax zich klaar mag stomen voor de Europa League. Wie kunnen de Amsterdammers treffen in de knock-outfase van dat toernooi? Dit zijn de mogelijke tegenstanders van Ajax in de volgende Europese ronde. 

Ajax wordt derde

Als Ajax in de uitwedstrijd tegen Rangers minimaal één punt pakt of met minimale cijfers verliest, zijn de Amsterdammers zeker van de derde plaats. De derde plaats in de groepsfase van de Champions League geeft recht een plek in de play-offwedstrijden in de Europa League. Deze wedstrijden worden afgewerkt tussen de nummers drie van de Champions League en de nummers twee van de Europa League. Ajax kan geen andere nummer 3 uit de Champions League treffen en kan daarnaast ook niet gekoppeld worden aan een Nederlandse ploeg. De groepswinnaars uit de Europa League zijn al geplaatst voor de achtste finale. De loting van deze wedstrijden vindt plaats op maandag 7 november 2022. De play-offwedstrijden zullen gespeeld worden 16 februari 2023 (heenwedstrijd) en 23 februari 2023 (terugwedstrijd).

Ajax wordt vierde

Als Rangers FC met minimaal vijf doelpunten in Schotland wint van Ajax zullen de Amsterdammers vierde eindigen. In dit scenario is het Europese seizoen definitief ten einde voor het team van Alfred Schreuder. De laatste keer dat de Amsterdammers na de winterstop geen Europees voetbal speelden, was in het seizoen 2017/18. Dat seizoen werd Ajax overigens al in de kwalificatierondes van de Europese toernooien uitgeschakeld.

Teams die al zeker zijn van overwintering in de Europa League

In de Champions League zijn Barcelona en Sevilla al zeker van een plek in de Europa League. Daarnaast zijn in de Europa League ook al aardig wat teams verzekerd van overwintering in het toernooi. Zo zijn PSV, Arsenal (beiden Groep A), Stade Rennes, Fenerbahçe (beiden Groep B), Real Sociedad, Manchester United (beiden Groep E), Real Betis (Groep C), Union St. Gilles (Groep D), SC Freiburg (Groep G) en Ferencvaros (Groep H) zijn al zeker van overwintering in de Europa League. De laatste vier clubs doen dat sowieso als groepswinnaar. In de eerstgenoemde drie groepen strijden de genoemde teams nog voor de groepswinst. In de overige groepen kan het nog verschillende kanten op.