Alles wat je moet weten over het speelschema van Nederland op het EK

Vrijdag 11 juni 2021 is het dan eindelijk zover, de start van het Europees kampioenschap voetbal. In eerste instantie stond het toernooi in 2020 op de agenda, echter gooide de corona pandemie roet in het eten.

60-jarig bestaan UEFA

Het is voor het eerst dat het EK door heel Europa wordt georganiseerd. Deze opzet is ter ere van het 60-jarig bestaan van de UEFA. De winnaar van de vorige editie in 2016 was Portugal. Zij wisten in de finale met 1-0 te winnen van gastland Frankrijk. Cristiano Ronaldo was daarmee ook de grote man van het toernooi.

Speelsteden EURO2020

In Rome zullen Turkije en Italië het toernooi op 11 juni aftrappen. In toaal zullen er in elf verschillende landen, waaronder Nederland, wedstrijden gespeeld worden. Onlangs werd Bilbao nog vervangen voor Sevilla. Evenals de Ierse hoofdstad Dublin is afgevallen. De wedstrijden die daar ingepland stonden zijn verplaatst naar Sint-Petersburg en het Londense Wembley. In het Londense stadion worden de halve finales én de finale van het toernooi gespeeld.

Het Wembley Stadium, het stadion waar de finale zal worden gespeeld

Bilbao

Bilbao haakte af, wegens het feit dat de Baskische regering niet kon garanderen dat er publiek aanwezig mocht zijn in het stadion in verband met de coronapandemie. Voor Dublin gelden dezelfde redenen voor het opschorten van de wedstrijden. Toen de UEFA Bilbao echter schrapte als speelstad, reageerde de Baskische organisatie woedend: "We staan niet toe dat er een loopje wordt genomen met Bilbao en de Baskische instituties. Niemand gaat ons imago beschadigen of onze ervaring in twijfel trekken. Geen enkele partij mag twijfels hebben over het feit of wij wel geschikt zijn om sportieve, culturele of sociale evenementen van internationale allure te organiseren", aldus de organisatie in een statement. Het zijn volgens de UEFA de strenge eisen van de regering die een streep door de speelstad zetten. 

Alle speelsteden van het toernooi zijn: München, Kopenhagen, Boedapest, Boekarest, Baku, Amsterdam, Sevilla, Londen, Rome, Sint-Petersburg en Glasgow.

Johan Cruijff Arena Amsterdam

In de Johan Cruijff Arena zullen dit EK vier wedstrijden worden afgewerkt. Op 26 juni staat er namelijk ook nog een achtste finale in de hoofdstad op het programma. Per wedstrijd van Oranje hoopt de KNVB zo'n circa 12.000 supporters te verwelkomen. Hoewel bij meerdere speelsteden twijfel was omtrent het verwelkomen van publiek, is dit in Amsterdam nooit een issue geweest. De KNVB en de gemeente zijn namelijk al maanden in gesprek met het kabinet om het toernooi 'gewoon' in Amsterdam te kunnen houden, met publiek. Toernooidirecteur Gijs de Jong van de KNVB verheugd zich dan ook op het toernooi: "Geweldig dat we op koers liggen voor een EK met publiek. Dit is een historisch toernooi, waar Nederland deel van uitmaakt. Daar hoort gewoon publiek bij te zijn", aldus De Jong via de officiële kanalen van de KNVB.

johan cruijff arena euro2020 speelstad amsterdam

Speelschema Oranje op EURO2020

Het grote Oranje speelt zijn drie groepswedstrijden tegen Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië, allemaal in Amsterdam. Waar Nederland als zestiende genoteerd staat op de FIFA wereldranglijst zijn de drie tegenstanders de respectievelijk nummers 24, 23 en 62 van de wereld. Het is dus ook niet zo gek dat Nederland als favoriet wordt gezien voor de groepswinst.

Oekraïne

Op 13 juni speelt het Nederlands elftal zijn eerste groepswedstrijd tegen Oekraïne. Het buurland van Rusland wist zich in 1996, 2000, 2004 en 2008 niet te plaatsen voor het EK. In 2012 en 2016 was het wel verzekerd van deelname, alleen wisten ze zich toen beide keren niet te plaatsen voor de knockout-fase.

De ploeg van icoon Andrij Sjevtsjenko werd bij de EK-kwalificatie, met 20 punten uit 8 wedstrijden, eerste in de poule. En dat met onder andere Portugal en Servië in de groep. De ploeg van Cristiano Ronaldo en consorten kreeg het in de onderlinge ontmoetingen zelfs niet voor elkaar om te winnen van Oekraïners (0-0 en 2-1 verlies).

Uitgelichte speler Oekraïne Oleksandr Zintsjenk

Hoewel we nog niet precies kunnen zeggen welke spelers er opgeroepen zullen worden voor het toernooi, is de kans groot dat de meeste actief zullen zijn in hun thuisland. Shaktar Donetsk en Dynamo Kiev zijn de clubs die de meeste spelers afstaan aan de nationale ploeg. 

Oleksandr Zintsjenko maakte al op zijn achtiende zijn debuut voor de nationale ploeg. Hij is daarintegen wél een speler die bij een topclub speelt, Manchester City. Bij deze Engelse grootmacht won hij onder andere al de FA Cup en werd hij twee keer landskampioen. De inmiddels 24-jarige verdediger annex middenvelder is ook te bewonderen geweest in de Eredivisie. Hij speelde in het seizoen 2016/17 namelijk twaalf wedstrijden voor PSV. Destijds werd hij door de grote club uit Manchester voor één jaar gestald in Eindhoven. Echter wist de linksback geen basisplaats in Nederland te veroveren en kwam hij slechts tot twaalf optredens in de Eredivisie.

Oleksandr Zintsjenko traint op de Herdgang op zijn schot met onder andere Luc Nilis.