Opinie van de Week: Verbreding van de top in de Eredivisie lijkt toch een momentopname

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Verbreding van de top in de Eredivisie lijkt toch een momentopname

"De competitie in de Eredivisie spot vooralsnog met alle prognoses. PSV voert de ranglijst aan, terwijl eerder nog een crisis werd gesignaleerd in Eindhoven. Die onheilstijding waart nu rond in Amsterdam, waar Marcel Keizer met de week minder greep heeft op het elftal. En Feyenoord pijnigt het legioen met drie nederlagen op rij.

Romantici omhelzen het grillige gedrag van het voetbal in de polder. Lekker spannend, tot de laatste ronde van het seizoen. Zij sluiten bewust de ogen voor het maar niet te stoppen verval van met name de Eredivisie. Maar in deze prille periode van pas zes weekenden ontkiemde een nieuwe trend. Het lijkt ietwat op verbreding van de top. SC Heerenveen mocht zelfs ruim achttien uur helemaal bovenaan staan in het klassement van de Eredivisie. De spelers vereeuwigden het memorabele moment in Tilburg met allerlei screenshots van Teletekst in de kleedkamer. Plezierig voor het nageslacht. In de vroege middag van de zondag maakte PSV alweer een einde aan de roes van de Friese koploper.

Verhaal gaat verder onze deze foto

Bijna achteloos vernederde PSV nog wel in de Galgenwaard het onherkenbare FC Utrecht. In de eerste fase van de competitie zwaar opgehemeld als de ware bedreiging voor Ajax en Feyenoord. Trainer Erik ten Hag werd al voorzichtig gelinkt aan de Amsterdammers, om de spijt over het vertrek van Peter Bosz te zijner tijd te verzachten. Op de blamage van 4-0 in Twente volgde de onacceptabele 7-1.

Een wonderlijke opleving van PSV, na weken van kritiek op trainer Phillip Cocu en het afgeroomde team. Ineens klopte het aangepaste concept en imponeerde de verguisde Jürgen Locadia met vier treffers. Illustratief voor een bizarre ronde, met alom sensatie zoals de historische triomf van NAC in de Kuip, waar Feyenoord zonder drie sleutelspelers meteen als organisatie ineenstortte.

De regerend kampioen kan simpelweg niet zonder Jens Toonstra, Nicolai Jørgensen en Steven Berghuis. Trainer Giovanni van Bronckhorst ondervindt nu, na een seizoen van louter voorspoed, het effect van belangrijke blessures. Maar hij zal ook moeten inzien dat types als Michiel Kramer en vooral Bilal Basacikoglu niets toevoegen en het collectief alleen maar verzwakken. Dat is een riskant minpunt van de Rotterdammers.

Waar Feyenoord als vierde tegen een achterstand van drie punten op PSV opkijkt, worstelt Ajax als zevende met een marge van vijf punten. De Amsterdammers verzamelden slechts tien punten uit zes duels, onwaardig en beroerd en als start al jaren uitgebannen. Het zogenoemde technisch hart van deze immer roerige club mag zich de negatieve feiten aanrekenen. Meer dan trainer Keizer, die zonder enige ervaring de klus van Bosz diende over te nemen. In amper anderhalve maand is het kunstwerk van vorig seizoen compleet afgebroken.

Verhaal gaat verder onze deze foto

Ajax moet bij de huidige stand zelfs Heerenveen, Vitesse, AZ en PEC boven zich dulden in de rangschikking. Dat duidt op een verse aanwas van brutale uitdagers voor de klassieke top-drie. Van dat kwartet oogt de Friese trots het meest stabiel. Het beleid van trainer Jurgen Streppel boekt in deze competitie wel degelijk vooruitgang in vergelijking met vorig jaar. Mede dankzij de dominantie van dertiger Stijn Schaars, in deze vorm zeker bruikbaar voor Oranje begin oktober.

Ook Vitesse en in zekere mate AZ lijken aan sterkte gewonnen. Komend weekeinde kan een aantal interessante wedstrijden dat andermaal bevestigen. Afwachten hoe SC Heerenveen-Ajax, AZ-Feyenoord en Vitesse-FC Utrecht aflopen. Na de winst in Tilburg tegen Willem II verheugde Schaars zich al op de uitdaging tegen de Amsterdammers. Hij hoopte op een herhaling van het machtsvertoon tegen PSV. Maar de aanvoerder, volgens zijn trainer momenteel de beste in de Eredivisie, trok ook een realistische conclusie. ‘Wij zijn geen top’, weigerde hij te midden van de euforie in Friesland toe te geven. Want volgens hem zullen Ajax, Feyenoord en PSV zoals gewoonlijk weer de titel onderling verdelen. De mening van een kenner, die ongetwijfeld gelijk krijgt."

LEX MULLER