KNVB druk met plan om op te treden tegen supporters: "Huidige reeks moet stoppen"

De KNVB is met het supporterscollectief in gesprek gegaan. De reden is het aantal incidenten in de Nederlandse voetbalstadions. De bond is druk aan het nadenken over nieuwe maatregelen.

Nadat de supporters weer welkom zijn bij alle wedstrijden, is er bijna wekelijks sprake van een incident met supporters. In de voorgaande weken waren er in verschillende steden rellen tussen voetbalsupporters, maar dit weekend werd er bij meerdere wedstrijden besloten om het spel stil te leggen. "Samen met de clubs, het ministerie van Justitie & Veiligheid en andere stakeholders kijken we welke extra maatregelen mogelijk zijn", laat een woordvoerder van de KNVB weten aan het Algemeen Dagblad.

Vuurwerk

Bij Fortuna Sittard-PSV werd er vanuit het uitvak een rookbom op het veld gegooid. Ook in het vak met uitsupporters zelf was er flitsend vuurwerk te zien. De supporters van FC Utrecht besloten ook om vuurwerk op het veld te gooien. Daar werd de wedstrijd zelfs tijdelijk gestaakt. Bij Feyenoord-AZ was de aanleiding een vol blikje Red Bull aan het adres van AZ-doelman Vindahl Jensen. 

"Want de huidige reeks van incidenten moet stoppen. Dit plan wordt ergens volgende week bekendgemaakt." Tot dusver worden Eredivisie-wedstrijden voor een korte tijd stilgelegd, maar dit zet volgens de bond geen zoden aan de dijk. Toch blijft het de werkwijze van de KNVB.

"Als er vuurwerk of andere zaken op het veld worden gegooid, moet de stadionspeaker het publiek waarschuwen en wordt het spel stilgelegd. Dit omdat het vooral om de veiligheid van de spelers gaat: je kunt uiteraard niet doorspelen als er blikjes of vuurwerk naar je worden gegooid. Hoe vervelend zo’n noodgedwongen pauze ook is, dat zal iedereen snappen".