Wie ontbreken er bij AS Roma - Ajax en welke ploeg wacht in de halve finale?

Ajax heeft donderdagavond tegen AS Roma een wonder nodig om de halve finale van de Europa League te bereiken na de zeperd in Amsterdam. Hier lees je alles over die allesbeslissende return.

Roger Ibañez en Lorenzo Pellegrini scoorden namens AS Roma in de Johan Cruijff Arena. Laatstgenoemde schoot een vrije trap binnen na een grote fout van doelman Kjell Scherpen. Davy Klaassen zorgde voor de treffer aan Amsterdamse zijde.

Afwezigen

Devyne Rensch ontving een gele kaart in de wedstrijd in Amsterdam en is daardoor geschorst. De jonge rechtsback mist daardoor de return in Italië. Daley Blind, Zakaria Labyad en Noussair Mazraoui ontbreken alle drie vanwege een blessure.

AS Roma kent ook een aantal afwezigen. Linksback Leonardo Spinazzola viel in Amsterdam geblesseerd uit en ontbreekt in Rome. Chris Smalling is wederom absent en rechtsback Bruno Peres is geschorst na zijn gele kaart in de Johan Cruijff Arena.

Razendsnelle openingstreffer

Ajax en AS Roma stonden slechts één keer tegenover elkaar in Italië. De Amsterdammers brachten op 19 maart 2002 een bezoek aan Rome voor de ontmoeting in de Champions League. De wedstrijd eindigde in 1-1, nadat Andy van der Meijde al na 36 (!) seconden voor de openingstreffer zorgde.

Ajax bewaart geen goede herinneringen aan Stadio Olimpico. De Amsterdammers speelden in het Olympisch stadion van Rome de Champions League-finale van 1996 tegen Juventus. De ploeg van Louis van Gaal verloor die eindstrijd met 4-2 na strafschoppen.

De wedstrijd van donderdagavond staat onder leiding van Anthony Taylor. De Brit heeft al eens eerder op het veld gestaan tijdens een wedstrijd van Ajax. De scheidsrechter floot de ontmoeting tussen PAOK Saloniki en Ajax in het seizoen 2016/17.

Kwartfinale Europa League

Ajax bereikte in het verleden vier keer de halve finale van de Europa League. De laatste keer dat de Amsterdammers daarin slaagden, was in het seizoen 2016/17. De ploeg van Peter Bosz plaatste zich destijds voor de finale van het Europese toernooi.

AS Roma plaatste zich twee keer eerder voor de laatste vier van de Europa League. AS Roma bereikte de halve finale van de Europa League voor het laatst in 1991. RSC Anderlecht moest toen het onderspit delven in de kwartfinale.

Wedstrijdinformatie

Ajax en AS Roma trappen donderdagavond om 21.00 uur af in Rome. De winnaar van dit tweeluik neemt het in de halve finale op tegen Manchester United of Granada CF. De wedstrijd is in Nederland te zien op RTL 7 en ESPN. Laatstgenoemde zender heeft ook een livestream.

Vermoedelijke opstelling

Stekelenburg; Timber, Álvarez, Martínez, Tagliafico; Klaassen, Kudus, Gravenberch; Antony/Neres, Brobbey, Tadic (volgens De Telegraaf)

Samenvatting AS Roma-Ajax 

De highlights en goals van AS Roma-Ajax zijn na de wedstrijd te bekijken op deze website. Hieronder de samenvatting met de doelpunten van de heenwedstrijd in de Europa League Ajax-AS Roma (1-2).