Voorbeschouwing Nations League Nederlands Elftal

Het Nederlands elftal trapt donderdag 22 september om 20:45 uur af tegen Polen voor de Nations League. Nederland staat op dit moment eerste in de poule met tien punten uit vier wedstrijden. België staat tweede in de poule met zeven punten, gevolgd door Polen met vier punten en als laatste staat Wales met één punt. Oranje werkt de aankomende week de laatste twee duels af voor de Nations League en momenteel heeft de ploeg van Louis van Gaal de beste papieren om de groep te winnen, maar wat gebeurt er als dit inderdaad lukt? Wat gebeurt er als Oranje tweede wordt? En wat staat er eigenlijk op het spel? Daarom hier een kleine opfrisser over de Nations League en de voorbeschouwing op de aankomende twee duels van het Nederlands Elftal.

Hoe werkt de Nations League ook alweer?

Er zijn vier ‘leagues’ in de Nations League namelijk League A, B, C en D. Deze leagues zijn verder verdeeld in groepen. League A, B en C hebben ieder vier groepen van vier teams en League D heeft één groep van vier en één groep van drie. De vier groepswinnaars van Leagues B, C en D promoveren naar een hogere divisie terwijl de vier landen die als laatste eindigen in leagues A, B en C degraderen.

Nederland speelt in League A en zit in groep vier, samen met België, Polen en Wales. De groepswinnaars van League A gaan door naar de zogeheten ‘Final Four’. Dit zijn knock-out wedstrijden die bestaan uit twee halve finales, een troostfinale en een finale. De winnaar van de finale wint de Nations League, maar krijgt daarbij verder geen ticket voor het WK of EK. Wel is er eventueel de mogelijkheid om je via de Nations League te kwalificeren voor het EK 2024 in Duitsland. De twaalf beste landen van de Nations League worden verdeeld over drie play-off paden (één halve finale en één finale waarbij het thuis team wordt geloot) en de drie landen die overblijven plaatsen zich voor het EK. Is een land al gekwalificeerd, dan schuift die plek door naar het land dat op de volgende plek is geëindigd.

Voorbeschouwing Polen - Nederland

De vorige ontmoeting tussen deze twee landen eindigde in een 2-2 gelijkspel. Polen kwam op een 0-2 voorsprong door doelpunten van Matty Cash en Piotr Zielinski. Deze voorsprong was alleen van korte duur, want binnen drie minuten kwam Nederland alweer gelijk na doelpunten van Davy Klaassen en Denzel Dumfries. In de laatste minuten kon Nederland zelfs nog de overwinning naar zich toetrekken door een penalty, maar Memphis wist de strafschop niet te benutten. Het Nederlands elftal is al sinds 1979 ongeslagen tegen Polen en zal natuurlijk deze reeks door willen zetten. Als Nederland namelijk weet te winnen van Polen en België verspeelt punten tegen Wales, dan eindigt Nederland definitief eerste in de poule en gaat Oranje door naar de volgende ronde van de Nations League.

Bekijk hier de samenvatting van Nederland - Polen (2-2)

Voorbeschouwing Nederland - België

Oranje neemt het aankomende zondag om 20:45 op tegen België. Dit is de laatste wedstrijd van het Nederlands elftal voor de Nations League en ook de laatste wedstrijd voordat het WK begint in Qatar. Nederland speelde in totaal 128 interlands tegen de Belgen. Daarvan wist Oranje er 56 van te winnen. Verder werd er 31 keer gelijkgespeeld en wist België 41 keer te winnen. De laatste keer dat deze twee ploegen tegen elkaar speelden was het een waar spektakel in het voordeel van Oranje. Toen wist de ploeg van Louis van Gaal met maar liefst 1-4 te winnen tegen de Rode Duivels in België. Nu speelt Oranje de return in de Johan Cruijff Arena en belooft het een mooie wedstrijd te worden, aangezien dit duel mogelijk doorslaggevend is voor de groepswinst. Lukt het Oranje om de Belgen opnieuw te verslaan?

Bekijk hier de samenvatting van België - Nederland (1-4)