Senegal wint Afrika Cup door beslissende strafschop Mané

Senegal heeft de finale om de Afrika Cup van 2022 gewonnen. De ploeg wist de wedstrijd tegen Egypte na penalties te winnen. Het is voor Senegal de eerste keer dat ze het toernooi winnen.

Mohamed Abou Gabal kroonde zich tot de grote uitblinker van de finale. De doelman van Egypte wist de ene na de andere redding te maken. In totaal maakte Gabal acht reddingen en sleepte daarmee Egypte naar de strafschoppenserie. Ook hier liet de doelman zijn klasse zien, maar zijn teamgenoten lieten het afweten door twee keer niet tot scoren te komen.

Sadio Mané kreeg in de zevende minuut de grootste kans van de wedstrijd. De aanvaller van Liverpool mocht vanaf elf meter aanleggen voor een strafschop. Deze werd echter gemist. Na enkele gemiste kansen stond er na 90 minuten nog altijd 0-0 op het scorebord. De verlenging begon matig, beide elftallen speelden slordig en wisten geen grote kansen te creëren. Ook in het tweede bedrijf wisten beide ploegen niet te scoren. In de penaltyserie keek doelman Gabal veelvuldig op zijn flesje, waar een spiekbriefje op geplakt stond waar de spelers van Senegal zouden schieten. En met succes, de doelman wist één penalty te stoppen.

Superster Mané beslist duel

Maar Egypte miste twee strafschoppen waardoor het land toch nog in de problemen kwam. Het was uitgerekend Sadio Mané, de grote man bij Senegal, die mocht aanleggen voor de laatste strafschop. En deze benutte hij, zonder enige vorm van spanning schoot de rappe aanvaller de bal keihard in het doel.

Feyenoord-doelman vertrekt