WK-deelnemers uitgelicht: België, Rode Duivels

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding van het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers. Een van de 32 deelnemers is België. De Belgen wisten zich te kwalificeren voor het WK nadat ze groepshoofd werden in een groep met Wales, Tsjechië, Estland en Wit-Rusland. Dit is alles wat je moet weten over België.

Geschiedenis van België op het WK

België was één van de dertien landen die meedeed aan het allereerste WK in 1930. De Belgen wisten echter niet te imponeren en werden laatste in de groep met de Verenigde Staten en Paraguay. Het eerste succes voor de Rode Duivels op een WK kwam pas in 1986. In de groepsfase wisten de Belgen slechts derde te worden, maar gingen ze toch door naar de volgende ronde omdat ze bij de vier beste nummers drie behoorden. In de achtste finale werd gewonnen van de Sovjet-Unie met 4-3 en in de kwartfinale werd Spanje verslagen op penalty’s. In de halve finale sneuvelden de Belgen tegen latere winnaar Argentinië, nadat de Rode Duivels met 2-0 verloren. Ook de wedstrijd om plek drie en vier werd verloren, toen bleek Frankrijk met 2-4 te sterk voor België. Het beste resultaat ooit op een WK voor de Belgen kwam in 2018. België werd groepshoofd in een poule met Engeland, Tunesië en Panama en won vervolgens de achtste finale van Japan met 3-2. In de kwartfinale wonnen de Rode Duivels op knappe wijze van favorieten Brazilië met 1-2 maar in de halve finale was latere winnaar Frankrijk te sterk voor België en werd er met 1-0 verloren. In de wedstrijd om de derde en vierde plaats namen de Rode Duivels het op tegen groepsgenoot Engeland. Deze wedstrijd won België met 2-0 waardoor ze derde werden op het WK.

De ster van België: Kevin de Bruyne

De ster van de Belgen is zonder twijfel Kevin de Bruyne. De middenvelder van Manchester City behoort al jaren tot de beste middenvelders ter wereld en ook dit seizoen laat hij zijn klasse vaak zien. In dertien Premier League wedstrijden scoorde De Bruyne drie keer en gaf hij tien assists. Hiermee is de Belgische middenvelder momenteel de speler met de meeste assists in de Premier League dit seizoen. Ook voor het nationale elftal is De Bruyne een onmisbare speler. In totaal speelde hij 93 keer in het Belgische shirt waarin hij tot dusver 25 keer scoorde en 46 assists gaf. De Bruyne was ook onderdeel van het team dat in 2018 derde werd op het WK en dit zal hij graag willen verbeteren. België behoort momenteel misschien niet tot de absolute favorieten van het toernooi, maar met De Bruyne in hun arsenaal kunnen de Rode Duivels het ver schoppen dit toernooi.

Huidige bondscoach

Roberto Martínez is sinds 2016 de bondscoach van het Belgische elftal. De oefenmeester die eerder trainer was bij Everton, Wigan Athletic en Swansea, behaalde in 2018 het hoogste resultaat ooit voor België op een WK en wilt die lijn graag doortrekken. Martínez heeft momenteel 75 wedstrijden aan de leiding gestaan bij de Belgen waarvan hij er 55 won, twaalf gelijkspeelde en acht verloor. Hierdoor komt Martínez op een puntengemiddelde van 2,36 per wedstrijd. Alleen Louis van Gaal (bondscoach van Nederland, 2,47) en Tite (bondscoach van Brazilië, 2,46) hebben een hoger puntengemiddelde als trainer van een WK land. Met een trainer als Martínez zijn de Belgen verre van kansloos dit WK en is het spannend om te zien hoe ver ze gaan komen op dit toernooi.

Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over ‘WK-deelnemers uitgelicht’

WK-deelnemers uitgelicht: Ghana, The Black Stars

WK-deelnemers uitgelicht: Zuid-Korea, Aziatische Tijgers

WK-deelnemers uitgelicht: Portugal, Seleção das Quinas

WK-deelnemers uitgelicht: Servië, The Eagles

WK-deelnemers uitgelicht: Kameroen, de Ontembare Leeuwen

WK-deelnemers uitgelicht: Zwitserland, Rossocrociati

WK-deelnemers uitgelicht; Brazilië, de Goddelijke Kanaries

WK-deelnemers uitgelicht: Canada, The Canucks

WK-deelnemers uitgelicht: Marokko, Leeuwen van de Atlas

WK-deelnemers uitgelicht: Kroatië, Vatreni