Het beste elftal van spelers die uitkwamen voor Feyenoord en Sparta

Feyenoord en Sparta Rotterdam staan zondag tegenover elkaar in De Kuip. Een behoorlijk aantal spelers droeg zowel het shirt van Feyenoord als die van Sparta. Wij maken het beste elftal van die spelers.

Doelman Ed de Goeij

Doelman Ed de Goey brak in het betaalde voetbal door bij Sparta. Bij de Kasteelheren speelde hij tussen 1985 en 1990. Na 145 duels maakte hij de overstap naar Feyenoord, waar hij uiteindelijk 235 wedstrijden zou keepen. Na zijn lange periode in Rotterdam zou De Goey nog keepen bij Stoke City en Chelsea.

Verdediging met Gerard de Nooijer, Theo Laseroms, John de Wolf en Henk Fräser

Gerard de Nooijer is een echte Sparta-man. De verdediger speelde maar liefst tien seizoenen in het rood-wit van de Kasteelheren. In totaal kwam hij tot 224 duels. Na een periode bij sc Heerenveen speelde De Nooijer nog twee seizoenen bij Feyenoord. Zijn carrière sloot hij af bij FC Dordrecht.

Theo Laseroms brak in 1956 door in het betaalde voetbal bij RBC. Na een lange periode bij NAC Breda kwam hij in 1963 bij Sparta terecht. De verdediger vertrok na vier jaar naar de Verenigde Staten, maar keerde al snel terug in Nederland om bij Feyenoord aan de slag te gaan. Na vijf jaar Feyenoord sloot hij zijn loopbaan in 1974 af bij het Belgische KAA Gent. 

De huidige assistent-trainer van Feyenoord John de Wolf kwam ook voor allebei de Rotterdamse clubs uit. De Wolf brak door bij Sparta Rotterdam, waar hij twee seizoenen speelde. Na vier seizoenen FC Groningen kwam hij bij Feyenoord terecht, waar de verdediger zes seizoenen speelde. Na uitstapjes bij Wolverhampton, VVV en Hapoel Ashkelon sloot hij zijn carrière af bij Helmond Sport.

De huidige trainer van Sparta Rotterdam Henk Fräser brak voor diezelfde club door als voetballer. Na periodes bij FC Utrecht en Roda JC kwam de verdediger bij Feyenoord terecht. Daar zou hij de resterende negen seizoenen dat hij voetbalde ook niet meer vertrekken. Na het beëindigen van zijn voetbalcarrière werd Fraser trainer in de Feyenoord-jeugd. Hij wordt ook vaak genoemd als mogelijke nieuwe hoofdtrainer in De Kuip. 

Middenveld met Royston Drenthe, Michel Valke en Adil Auassar

Het grote talent Royston Drenthe brak in 2005 door bij Feyenoord, waar hij uiteindelijk slechts twee seizoenen onder contract stond. Na heel veel clubs te hebben versleten in het buitenland, waaronder Real Madrid, Everton en Reading, dook hij na twee seizoenen zonder club ineens op bij Sparta Rotterdam, waar hij zijn voetballoopbaan nieuw leven in hoopte te blazen. Na 32 duels in de Eerste Divisie vertrok hij naar Kozakken Boys. Tegenwoordig speelt de 34-jarige Drenthe op het vierde Spaanse niveau bij Racing Murcia.

Michel Valke brak in 1976 door bij Sparta Rotterdam, dat hem na drie jaar kwijt raakte aan PSV. Na drie jaar in Eindhoven verruilde de middenvelder PSV in voor Feyenoord. Daar hield hij het slechts één seizoen vol, waarna hij weer terugkeerde naar PSV. Na een uitstapje bij Olympique Lyon keerde hij in 1989 weer terug bij Sparta Rotterdam, waar Valke vijf jaar bleef. Zijn carrière sloot hij af bij FC Dordrecht.

Adil Auassar staat op dit moment onder contract bij Sparta Rotterdam, waar hij aanvoerder is van de ploeg van trainer Henk Fräser. De middenvelder speelde één seizoen bij Feyenoord, maar kwam tot slechts drie duels. Na een verhuurperiode bij RKC Waalwijk werd Auassar uiteindelijk al snel weer verkocht aan De Graafschap. Sparta nam Auassar in 2018 over van Roda JC. 

Aanval met Regi Blinker, Ruud Geels en Peter Houtman

Regi Blinker brak in het betaalde voetbal door bij Feyenoord. De Surinaamse vleugelspeler speelde liefst tien seizoenen in De Kuip. In totaal kwam hij tot 238 duels, waarin hij 45 keer scoorde. Na periodes bij Sheffield Wednesday, Celtic en RBC Roosendaal kwam Blinker bij Sparta Rotterdam terecht, waar hij na twee seizoenen zijn loopbaan afsloot.

Goaltjesdief Ruud Geels is een van de weinige spelers die voor zowel Ajax, Feyenoord als PSV in actie kwam. In de tussentijd kwam Geels ook nog twee seizoenen in actie voor Sparta Rotterdam. Uiteindelijk maakte hij toch het meeste furore in het shirt van Ajax.

Peter Houtman kennen we tegenwoordig vooral als stadionspeaker van Feyenoord, maar de goaltjesdief speelde ook drie periodes in het rood-wit (1978, 1982-1985 & 1989). In 1989 maakte Houtman de overstap van Feyenoord naar Sparta, waar hij 2,5 jaar speelde. Zijn loopbaan sloot hij af bij Excelsior, die andere Rotterdamse club.