Dit elftal spelers werd bij FC Groningen opgeleid

FC Groningen kent een rijke geschiedenis aan opgeleide spelers. Ook deze eeuw is het niet anders. Hier elf spelers die door het Trots van het Noorden zijn opgeleid.

(TEKST GAAT VERDER ONDER AFBEELDING)

deze spelers speelden in de opleiding bij fc groningen, Kostic, Suarez, Robben, Tadic, Mutusia, Hrusti, Gudmundsson, Granqvist, Virgil van Dijk, Hateboer, Bizot

Marco Bizot

Als 21-jarige doelman maakte Bizot zijn Eredivisiedebuut in dienst van FC Groningen. Bizot kwam uit de jeugd van Ajax, maar kon daar nooit doorbreken. Na twee seizoenen en 59 wedstrijden voor FC Groningen maakte Bizot de overstap naar KRC Genk. De keeper maakte afgelopen zomer de overstap naar het Franse Stade Brestois 29 van AZ.

Hans Hateboer

Geboren in Groningen komt Hans Hateboer uit de jeugd van FC Groningen. In Groningen speelde de rechtervleugelverdediger tot 2017. Hateboer was twintig jaar toen hij zijn debuut maakte voor de club uit het Noorden. Met FC Groningen won de elfvoudig international de KNVB Beker. Inmiddels is Hateboer één van de belangrijkste pionenn in het elftal van Atalanta Bergamo, waar hij als rechtermiddenvelder perfect tot zijn recht komt.

Virgil van Dijk

Van Dijk speelde in de jeugd van Willem II, maar kreeg in Tilburg geen profcontract aangeboden. Op zijn negentiende maakte Van Dijk de overstap naar FC Groningen. In het Noorden speelde de verdediger 66 duels. De aanvoerder van het Nederlands elftal kwam later in zijn carrière uit voor Celtic, Southampton en Liverpool. Van Dijk won de Champions League en kroonde zich in 2019 tot Europees voetballer van het jaar.

Bekijk hier een korte compilatie van Virgil van Dijk bij FC Groningen:

Andreas Granqvist

FC Groningen betaalde in 2008 één miljoen euro voor de Zweedse verdediger. Granqvist kwam van zijn 23e tot zijn 26e uit voor FC Groningen. Later verkaste de ex-international voor 2,5 miljoen euro naar het Italiaanse Genoa. Granqvist speelde 116 duels voor de Groningers.

De verdediger maakte 24 doelpunten voor FC Groningen, waaronder deze tien:

Gabriel Gudmundsson

Linksachter Gudmundsson kwam als 20-jarige speler over van het Zweedse Halmstads BK. Na twee seizoenen en 37 duels nam Lille de Zweed afgelopen zomer over voor zes miljoen euro. Gudmundsson scoorde twee keer en gaf vijf assists in het shirt van FC Groningen.

Azor Matusiwa

Matusiwa werd in 2018 kampioen met Jong Ajax , waarna hij in 2019 de overstap naar FC Groningen maakte. De middenvelder was toen 21 jaar en speelde uiteindelijk 51 wedstrijden voor de club uit het Noorden. In 2021 maakte Matusiwa de transfer naar het Franse Stade Reims voor vier miljoen euro.

Ajdin Hrustic

Op zijn achttiende ruilde Hrustic Schalke 04 in voor FC Groningen. De Australisch international speelde in totaal 75 duels voor de Groningers voordat hij de overstap maakte naar Eintracht Frankfurt in 2020.

Bekijk hier de prachtige goal van Hrustic tegen FC Emmen:

Dušan Tadić

De eerste van drie Nederlandse clubs waar Tadić voor uit kwam. FC Groningen kocht de aanvaller voor één miljoen euro van het Servische Vojvodina. Tadić speelde 76 duels voor de club uit Groningen waarin hij 32 assists gaf en veertien keer het net vond. In 2012 nam FC Twente de Serviër over voor 5,5 miljoen euro.

Arjen Robben

Een speler die altijd met de fiets naar het stadion kwam. Robben is een echte Groninger. De aanvaller speelde twee periodes bij FC Groningen, waarin hij 59 keer uit kwam voor de club. Robben maakte in december van 2000 op zestienjarige leeftijd zijn debuut. Tot 2002 stond de 96-voudig international onder contract bij FC Groningen, maar daarna maakte hij de overstap naar PSV. Later in zijn carrière speelde Robben voor Chelsea, Real Madrid en Bayern München.

Zie hier de tien mooiste goals van Robben in het shirt van FC Groningen

Filip Kostić

Negentienjaar was Kostić toen hij de overstap maakte naar FC Groningen in 2012. Twee jaar later nam VFB Stuttgart de linkshalf over voor zes miljoen euro. Kostić speelde 50 wedstrijden voor FC Groningen en is inmiddels de belangrijkste pion in het elftal van Eintracht Frankfurt.

Luis Suárez

FC Groningen nam in 2006 Uruguayaans toptalent Suárez over van Nacional. In het shirt van Groningen scoorde de spits vijftien keer voordat hij de overstap maakte naar de hoofdstad. Bij Ajax ontwikkelde de aanvaller zich tot één van de beste spitsen ter wereld. Later speelde hij voor Liverpool en scoorde hij bijna 200 keer namens FC Barcelona.

Van de vijftien goals maakte Suárez onder anderen deze tien doelpunten: