Groningen had Suárez bijna laten gaan vanwege te hoge vraagprijs

Luis Suárez vertrok in 2006 naar FC Groningen, maar het had weinig gescheeld of de spits was nooit naar Nederland gegaan. De prijs die Groningen moest betalen lag namelijk flink hoger dan dat de club uiteindelijk moest betalen. Dankzij de wilskracht van Suárez ging de deal uiteindelijk toch door.

Voor 1,5 miljoen vertrok de Uruguayaan van Nacional naar FC Groningen. Toch lag de vraagprijs enkele dagen voor de deal veel hoger. De oude club van Suárez wilde zo’n vijf miljoen zien voor hun spits. Een bedrag dat Groningen nooit kon ophoesten. Doordat Suárez zelf dolgraag naar Groningen wilde, ging de club door met de onderhandelingen en daalde de prijs flink.

Dat heeft Hans Nijland, de voormalige directeur van Groningen, in zijn pas uitgekomen boek Boerenbluf onthul. Nijland zou eigenlijk naar Uruguay om te kijken naar ene Elías Figueroa. Echter kwam hij per toeval terecht bij een wedstrijd van Nacional. Daar zag hij Luis Suárez zo uitblinken, dat hij een nieuw target had gevonden.

De onderhandelingen tussen Groningen en Nacional liepen vast toen de club 4,8 miljoen euro vroeg voor hun spits. Doordat Suárez zelf stond te trappelen voor een overstap naar de Eredivisie, zette Groningen de onderhandelingen voort. “Als je kampioen wilt worden, moet je mij nemen”, zei de spits.

In zijn eerste seizoen in Nederland was Suárez goed voor vijftien doelputen en zeven assits.