Dit waren de vijf hoogtepunten van PSV in het seizoen 2021/2022

Het seizoen is definitief ten einde en dat betekent dat dit een mooie kans is om terug te blikken op het afgelopen seizoen. Het laatste jaar van Kapitel Schmidt, want hij vertrekt naar SL Benfica. Wat waren de hoogtepunten dit seizoen? Voetbalflitsen zet ze op een rijtje!

Europees avontuur

Het Europese avontuur van PSV begon in de tweede voorronde van de Champions League tegen het Turkse Galatasaray. De Turken werden in Eindhoven met 5-1 verslagen en in Istanboel wist de Nederlandse ploeg opnieuw te winnen. In de derde voorronde werd het Deense FC Midtylland over twee wedstrijden met 4-0 gewonnen en toen werd het laatste obstakel bekend: SL Benfica. In Portugal werd de heenwedstrijd met 2-1 verloren en in eigen huis kwamen de Eindhovenaren niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel. Schmidt en zijn selectie moesten genoegen nemen met de Europa League!

In de Europa League kregen de Brabanders te maken met AS Monaco, Real Sociedad en Sturm Graz. In het Philips Stadion werd er alleen gewonnen van Sturm Graz en tegen Real Sociedad werden de punten gedeeld. Tegen AS Monaco ging een gelijkspel in de absolute slotfase verloren. Ook op bezoek bij Sturm Graz werd gewonnen, bij de Monegasken een doelpuntloos gelijkspel, maar in Baskenland ging het belangrijkste duel met 3-0 verloren. Een derde plek was niet genoeg om door te stoten in de Europa League, maar wel voor de kwalificatieronde van de UEFA Conference League.

In de Conference League hadden de Eindhovenaren meer succes. PSV versloeg het Israëlische Maccabi Tel Aviv om zich te plaatsen, won over twee wedstrijden met 8-4 van FC Kopenhagen, maar moest buigen voor Leicester City. De Engelse ploeg had het zichtbaar moeilijk met de ploeg van Schmidt, maar trok door een sterke slotfase in Eindhoven aan het langste eind.

Winst Johan Cruijff Schaal

Tussen de voorrondes van de Champions League door moesten de Eindhovenaren ook, ondanks dat zij geen bekerwinst of kampioenschap hadden behaald, aantreden tegen Ajax in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. PSV zat in een lekkere flow door de ruime winsten tegen Galatasaray en FC Midtylland en Ajax moest nog beginnen aan het seizoen. De goede flow werd ook in Amsterdam voortgezet, want de Amsterdammers werden in eigen huis volledig overklast en er werd met 0-4 gewonnen door twee goals van Madueke, Götze en Vertessen.

Bekerwinst

Ook in het bekertoernooi waren de Eindhovenaren lang actief. De campagne van de KNVB Beker begon in eigen huis tegen Fortuna Sittard en door een 2-0 overwinning was SC Telstar de volgende opponent. Zij gingen iets minder makkelijk over de knie, maar er werd met 2-1 gewonnen. Vervolgens stond er opnieuw een thuiswedstrijd op de planning en ditmaal tegen provinciegenoot NAC Breda. Zij werden met 4-0 verslagen en daardoor was Go Ahead Eagles de laatste horde met het oog op de finale. In een kolkende Adelaarshorst werd met 1-2 gewonnen en daardoor werd Ajax de opponent in de finale. Doelpunten van Gutiérrez en Gakpo brachten de meegereisde PSV-supporters in extase en de beker ging voor de tiende keer mee naar Eindhoven.

Veerkracht tegen FC Kopenhagen

In de laatste zestien van de UEFA Conference League werd PSV gekoppeld aan het Deense FC Kopenhagen. Het tweeluik begon met een wedstrijd in het Philips Stadion. Na 45 minuten gingen de Deense bezoekers aan de leiding met 1-3. Doan maakte vlak na rust de aansluitingstreffer en Gakpo kreeg vanaf de stip de ideale kans om de stand weer gelijk te trekken, maar hij miste. Iets later maakte diezelfde Gakpo tóch de 3-3, maar al snel kwamen de bezoekers weer op voorsprong. Vlak voor tijd wist Zahavi de gelijkmaker tegen de touwen te jagen en gingen de twee ploegen de return in met een 4-4 tussenstand. In Kopenhagen was het echter niet lang spannend, want PSV won met 0-4.

Doorbreken enkele spelers

Schmidt stond in Nederland bekend om zijn vele (dubieuze) wissels. Hij wisselde regelmatig, hield belangrijke spelers op de bank of liet ze al snel vervangen bij een nipte voorsprong. Zijn keuzes hebben echter wel voor een paar spelers goed uitgepakt. Gakpo heeft als aanvoerder hoge ogen gegooid in Europa en lijkt de clubs voor het uitzoeken te hebben, Mauro Júnior deed het erg goed als vleugelverdediger, Teze groeide uit tot vaste kracht en Sangaré was een slot op de deur voor de Eindhovenaren. Daarnaast klopt Madueke vooralsnog flink op de deur, maar kan hij nog niet constant zijn stempel drukken.