Guus Hiddink stopt als trainer, dit zijn al zijn successen

Guus Hiddink stopt als trainer, zo maakt hij vrijdag bekend. De oefenmeester, die voor het laatst actief was als  bondscoach van Curaçao, heeft besloten om direct een punt achter zijn trainerscarrière te zetten. Een 'Advocaatje' zit er voor hem niet in, zo liet hij weten. In zijn trainersloopbaan heeft Hiddink behoorlijk wat successen behaalt. Voetbalflitsen brengt je terug naar de successen van Guus Hiddink als trainer.

PSV

Guus Hiddink is in zijn trainerscarrière zes keer Nederlands kampioen geworden. Die zes landstitels heeft hij allemaal behaald bij PSV. In zijn eerste periode bij PSV begon hij als assistent-trainer van Jan Reker en daarna van Hans Kraay sr. Op 17 maart 1987 nam Hiddink het stokje over. In dat jaar won hij gelijk zijn eerste landstitel als hoofdtrainer van PSV. In 87/88 en 88/89 waren Hiddink en PSV weer de baas over Nederland, en pakten daarmee drie landstitels op een rij. In de KNVB-beker heeft Hiddink ook succes, PSV wint de beker drie keer achter elkaar. Dit keer was niet 88/89 het eindstation van drie, maar 89/90. Het laatste jaar van Hiddink in zijn eerste periode als trainer van PSV. Het absolute hoogtepunt van Hiddink bij PSV is de Europacup 1 (nu Champions League) in 87/88. Met strafschoppen won PSV uiteindelijk van Benfica, met Hans van Breukelen in een hoofdrol. Hij pakte de beslissende strafschop. In 2002/2003 wordt Hiddink opnieuw aangesteld als trainer van PSV. In zijn eerste jaar pakt hij meteen de landstitel, zijn vierde alweer als trainer. 2003/2004 is een vrij teleurstellend jaar voor PSV. De enige prijs die wordt gepakt is de Johan Cruijff Schaal. Hoe anders is dat in 2004/2005. Hiddink pakt met PSV het landskampioenschap en de beker. In de Champions League is AC Milan in de laatste minuut te sterk voor PSV, Mark van Bommel laat zijn man lopen zodat Massimo Ambrosini kan binnenknikken. Een grote teleurstelling, maar die teleurstelling slaat al snel om als de dubbel wordt gepakt. In zijn laatste PSV jaar wint Hiddink nog maar eens een keer het landskampioenschap. Na dat seizoen ging Hiddink aan de slag als bondscoach van Australië.

Real Madrid

Op 1 augustus 1998 werd Hiddink aangesteld als trainer van Real Madrid. Bij De Koningklijke pakte Hiddink één prijs. In 1998 won Real met 2-1 van Vasco da Gama en won zo de wereldbeker voor clubteams. Verder verliep het seizoen teleurstellend en in maart 1999 werd Hiddink ontslagen door voorzitter Lorenzo Sanz.

Chelsea

Na het ontslag van José Mourinho in december 2015 als coach van Chelsea werd Hiddink op 19 december dat jaar aangesteld als zijn opvolger. Hij kreeg een contract tot het einde van het seizoen. Hiddink boekte op 3 januari zijn eerste overwinning tegen stadsgenoot Crystal Palace: 3-0. In 2009 ging Hiddink als interim-trainer van Chelsea aan de slag, tot het einde van het seizoen. Hiddink kreeg Chelsea weer aan het winnen, elf keer in dertien duels. Hierdoor eindigt Chelsea het seizoen toch nog als derde. In de Champions League schakelde Hiddink onder anderen Juventus en Liverpool uit. In de halve finale lijkt ook Barcelona slachtoffer te worden, maar ver in blessuretijd maakt Andrés Iniesta 1-1, waardoor de halve finale het eindstation is voor de Londense club. Op 30 mei 2009 sloot hij het seizoen af met winst in de FA Cup tegen Everton.

Nederlands elftal

Guus Hiddink is twee keer bondscoach geweest van Oranje. Op 1 januari 1995 werd Hiddink voor het eerst bondscoach van Oranje. Hiddink's Oranje kwalificeerde zich ternauwernood voor het EK in Engeland, waar het uiteindelijk in de kwartfinale strandde tegen Frankrijk na strafschoppen. De kwalificatiereeks voor het WK in 98 verliep voortvarend. Oranje kwalificeerde zich áls eerste met 19 punten. Oranje werd in de halve finale uitgeschakeld door Brazilië, weer na strafschoppen. Enkele dagen daarna tekende Hiddink een contract bij Real Madrid. De 74-jarige trainer volgde op 1 augustus 2014 Louis van Gaal op als bondscoach van het Nederlands elftal. Na het EK 2016 zou Hiddink opgevolgd worden door Danny Blind; hijzelf zou dan verdergaan in een meer adviserende rol. Op 29 juni 2015 werd de in Varsseveld geboren trainer ontslagen, nadat hij niet meer dan vier overwinnigen in tien interlandduels had geboekt. 

Andere Landen/Clubs

De Graafschap: Assitent-trainer

Fenerbarçe: Trainer

Valencia: Trainer

Real Betis: Trainer

Zuid-Korea: Bondscoach

Australië: Bondscoach

Rusland: Bondscoach

Turkije: Bondscoach

Anzji: Trainer/Vicepresident

China 021: Trainer

Curaçao: Bondscoach 

Feyenoord-doelman vertrekt