WK-deelnemers uitgelicht: Kroatië, Vatreni

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding van het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers. Een van de 32 deelnemers is Kroatië. De Kroaten wisten zich te kwalificeren nadat ze groepshoofd werden in een groep met Rusland, Slowakije, Slovenië, Cyprus en Malta. Dit is alles wat je moet weten over Kroatië.

Geschiedenis van Kroatië op een WK

Kroatië speelde hun eerste WK als onafhankelijk land in 1998 en behaalde op dat toernooi ook een goed resultaat! Nadat de Kroaten als tweede eindigde in een groep met Argentinië, Jamaica en Japan gingen de Vatreni door naar de achtste finales. Hier werd Roemenië met 1-0 verslagen waardoor Kroatië door ging naar de kwartfinale. De Kroaten namen het op tegen Duitsland en wisten ook deze wedstrijd te winnen, ditmaal met 3-0. In de halve finale stond Frankrijk tegenover Kroatië en die bleken te sterk voor de Kroaten. De wedstrijd werd verloren met 2-1 maar in de wedstrijd om de derde en vierde plek wist Kroatië met 2-1 van Nederland te winnen waardoor de Kroaten derde werden op hun eerste WK. Pas op het WK van 2018 behaalde ze weer een resultaat en dit werd gelijk hun beste resultaat ooit op een WK. Nadat de Kroaten in een groep met Argentinië, Nigeria en IJsland eerste eindigden, wonnen ze in de achtste finale van Denemarken op penalty’s. In de kwartfinale nam Kroatië het op tegen Rusland en ook in deze wedstrijd wonnen de Kroaten op penalty’s. In de halve finale werd Engeland verslagen met 2-1 waardoor Kroatië voor het eerst in hun geschiedenis in de finale van een WK stond. Echter werd er in de finale met 4-2 verloren van Frankrijk waardoor Kroatië op de tweede plek eindigde.

De ster van Kroatië: Luka Modrić

Luka Modrić behoort tot één van de beste middenvelders van deze generatie en ook dit seizoen is de middenvelder in prima vorm. In twaalf La Liga wedstrijden scoorde Modrić drie keer en gaf hij ook nog twee assists en in de Champions League kwam hij in vier wedstrijden tot twee doelpunten. In het seizoen 2021/22 was Modrić essentieel in het Champions League-winnende seizoen van zijn ploeg Real Madrid, na geweldige wedstrijden tegen Paris Saint-Germain en Chelsea te spelen waarin hij in totaal drie assists gaf in vier wedstrijden. Op het WK van 2018 werd Modrić nog uitgeroepen tot beste speler van het toernooi en won zelfs in 2018 de Ballon D’or. De creatieve middenvelder van Real Madrid is nog verre van uitgespeeld en hoewel dit wellicht zijn laatste WK wordt, zal er veel verwacht worden van Modrić op dit toernooi.

Huidige bondscoach

Sinds 2017 is Zlatko Dalic de bondscoach van Kroatië. Onder zijn leiding werd Kroatië tweede op het WK van 2018 en behaalden ze de achtste finale van het EK 2020. Dalic staat ondertussen 62 wedstrijden aan de leiding van de Kroaten waarvan er 33 wedstrijden werden gewonnen, 12 gelijkgespeeld en 17 verloren. Hierdoor staat Dalic op een puntgemiddelde van 1,79 per wedstrijd. Na het succes van 2018 staan er veel ogen op Dalic gericht, al helemaal omdat Kroatië tegenwoordig bezit over een goede selectie van spelers. Kroatië is zeker geen ploeg om te onderschatten op dit WK en wellicht kunnen ze weer voor verassing zorgen, net als toen in 2018.

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘WK-deelnemers uitgelicht’

WK-deelnemers uitgelicht: Ghana, The Black Stars

WK-deelnemers uitgelicht: Zuid-Korea, Aziatische Tijgers

WK-deelnemers uitgelicht: Portugal, Seleção das Quinas

WK-deelnemers uitgelicht: Servië, The Eagles

WK-deelnemers uitgelicht: Kameroen, de Ontembare Leeuwen

WK-deelnemers uitgelicht: Zwitserland, Rossocrociati

WK-deelnemers uitgelicht; Brazilië, de Goddelijke Kanaries

WK-deelnemers uitgelicht: Canada, The Canucks

WK-deelnemers uitgelicht: Marokko, Leeuwen van de Atlas

WK-deelnemers uitgelicht: België, Rode Duivels

Feyenoord-doelman vertrekt