Alle fouten die De Boer bij Oranje maakte op een rijtje

Bondscoach Frank de Boer ligt onder vuur als trainer van Oranje. Naast het matige spel dat Oranje laat zien, komt hij ook regelmatig in opspraak bij de Nederlandse supporters door zijn onhandige uitspraken in de media. Wij zetten alle fouten van de bondscoach op een rijtje voor jullie!

Speelminuten Donny van de Beek

De naam van Donny van de Beek, voornamelijk bankzitter bij Manchester United, was een opvallende naam in de selectie. Valentijn Driessen van De Telegraaf vroeg zich af waarom Donny van de Beek opgeroepen was gezien zijn magere aantal speelminuten bij de Engelse club: "Heb je gezien hoeveel minuten hij dit jaar heeft gemaakt?", reageerde De Boer. "Hij zit volgens mij top zes of zeven van mijn spelers. Het is niet zo dat hij heel weinig minuten heeft gemaakt." De bondscoach ging vervolgens helemaal de mist in, want de middenvelder van de Engelse club heeft slechts 1.456 minuten gemaakt in 36 officiële wedstrijden. Dat is een stuk minder dan het aantal dat de Boer beweerde, namelijk 4.000 minuten. Zijn broer Ronald legde later uit waar het misging...

El Ghazi appje

Op woensdagmiddag 26 mei werd de definitieve EK-selectie bekend van Oranje. Iedere linie werd één voor één gedeeld op social media. De afvallers werden allemaal gebeld door de bondscoach, althans dat dacht men. Tijdens de opname van het programma Shirtje ruilen kreeg Anwar El Ghazi een appje van bondscoach De Boer. De strekking van het berichtje was vrij duidelijk, want de Nederlandse aanvaller kreeg via een berichtje te horen dat hij niet bij de definitieve selectie zat. Pijnlijke beelden.

Jeremiah St. Juste 

In tegenstelling tot El Ghazi hoorde verdediger Jeremiah St. Juste helemaal niets van de bondscoach. Hij moest van een journalist horen dat hij niet bij de 26 namen van de definitieve selectie zat. De 24-jarige verdediger baalde van het nieuws, want hij was debutant in de voorselectie van Oranje. Tijdens de persconferentie vertelde de bondscoach nog dat hij iedereen had gebeld en dat zorgde voor een klein beetje hoop bij St. Juste, maar die hoop bleek tevergeefs. Hij gaat niet naar het EK met Oranje.

Cillessen

Doelman Jasper Cillessen is al jaren de vaste doelman van het Nederlands elftal. Het was dan ook geen verrassing dat hij werd opgeroepen voor Oranje, maar hij moest wel afhaken voor het trainingskap vanwege een positieve coronatest. In eerste instantie leek het erop dat de goalie na zijn quarantaine weer aan mocht sluiten bij Oranje, maar dat bleek niet zo te zijn. De oud-speler van onder meer Ajax en FC Barcelona liet weten hem niet mee te nemen naar het EK. De hoofdreden was dat de fitheid van de doelman niet te peilen was op dat moment en in welke toestand hij aan het EK begon. Marco Bizot nam zijn plaats over en Cillessen bleef woedend achter.

5-3-2 formatie

In de oefeninterland tegen Schotland trad de ploeg van de Boer aan in een 5-3-2 formatie. Hij kondigde dit al eerder aan, maar tot afschuw van de supporters begon Oranje ook tegen een mindere ploeg als Schotland in een defensieve formatie. Een bijzondere keuze van de bondscoach, want tegen een ploeg waarin Nederland het spel moet maken, denk je eerder aan een aanvallende opstelling. Oranje bakte er weinig van en speelde ternauwernood met 2-2 gelijk.

Weghorst gewisseld

Éindelijk werd Wout Weghorst geselecteerd voor de definitieve selectie van het Nederlands elftal. Na een succesvol seizoen bij VFL Wolfsburg kon de bondscoach niet meer om de aanvaller heen. Hij kreeg een basisplaats in de oefeninterland tegen Schotland (2-2). De lange spits, die erg sterk is in de lucht, mocht starten naast Memphis. Na iets minder dan 70 minuten werd de aanvaller gewisseld voor Quincy Promes. Nadat Weghorst het veld had verlaten, kwamen er plotseling allerlei vleugelaanvallers in het veld. Wederom een vreemde keuze van de trainer, aangezien Weghorst met zijn lengte en kopkracht had kunnen profiteren van buitenspelers met een goede voorzet...

Verspreking Menig

Na de oefeninterland tegen Schotland (2-2) ging het over de aanvallende intenties van rechtsback Denzel Dumfries. Verslaggever Maarten Wijffels vroeg aan de bondscoach of hij niet heeft gedacht aan het neerzetten van een rechtsbuiten: "Queensy Menig zou dat eventueel kunnen", antwoordde de bondscoach. Echter is Queensy Menig helemaal niet geselecteerd voor Oranje, maar gaat het over Quincy Promes.