Feyenoord in Europese kwartfinales

Feyenoord en Slavia Praag nemen het komende donderdag op in de kwartfinale van de Conference League. De laatste keer dat de Rotterdammers bij de laatste acht hoorden van een Europese competitie was in 2002 tegen PSV. Een kijkje naar alle duels die Feyenoord speelde in Europese kwartfinales.

Europacup 1

Feyenoord stond elf keer in een Europese kwartfinale, waarvan drie keer in de Europacup 1. De aller eerste keer dat Feyenoord de kwartfinale haalde was tijdens het seizoen 1962-1963 in de Europacup 1. De Rotterdamse club nam het toen op tegen Stade de Reims. Het uit-duel won Feyenoord met 0-1 en het thuisduel eindigde in een 1-1 remise waardoor de club uit de havenstad zich plaatste voor de halve finale, die uiteindelijk werd verloren tegen Benfica.

Verder nam Feyenoord het tijdens de succesvolle campagne van 1969-1970 het op tegen FC Vorwärts Berlin, dat zich inmiddels 1. FC Frankfurt noemt. Het heenduel werd verloren door Feyenoord met 1-0, maar tijdens het thuisduel kwalificeerde de Rotterdamse club zich door 2-0 te winnen van de Duitse ploeg. Feyenoord nam uiteindelijk de Europacup 1 mee naar huis door in de halve finale met Legia Warschau af te rekenen en in de finale van Celtic te winnen.

De laatste kwartfinale die Feyenoord speelde in de Europacup 1 was tegen Benfica in 1972. Hoewel de eerste wedstrijd werd gewonnen, rekenden de Portugezen in het terugduel met de Rotterdamse club af.

UEFA Cup

Ook in de UEFA Cup stond Feyenoord drie keer in de kwartfinale. In 1974, 1977 en 2002 hoorde Feyenoord bij de laatste acht van de competitie. Tijdens het seizoen 1973-1974 won de Rotterdamse club de UEFA Cup. In de kwartfinale werd er afgerekend met het Poolse Ruch Chorzów, waarna Feyenoord, na een overwinning op VFB Stuttgart, in de finale over twee duels met 4-2 won van Tottenham Hotspur.

In 1977 strandde Feyenoord in de kwartfinale van de competitie. Het Belgische RWD Molenbeek was met 2-1 te sterk, nadat het thuisduel eindigde in een 0-0 remise.

De laatste keer dat Feyenoord in een Europese kwartfinale stond was in 2002. PSV was toen de tegenstander van de Rotterdammers. Beide duels eindigde in een 1-1, waarna de wedstrijd werd beslist door penalty’s. Feyenoord triomfeerde naar de halve finale en won uiteindelijk de finale van Borussia Dortmund.

Europacup voor bekerwinnaars

Vijf keer stond Feyenoord in de kwartfinale van de Europacup voor bekerwinnaars, namelijk in 1981, 1992, 1993, 1995 en 1996. Feyenoord won de competitie nooit, maar haalde drie keer de halve finale. In 1981 stond Slavia Sofia tegenover de Rotterdammers in de kwartfinale. Feyenoord verloor het eerste duel met 3-2, maar won het thuisduel met 4-0. In de halve finale was Dinamo Tblisi te sterk.

Ook in 1992 plaatste Feyenoord zich voor de kwart- en later halve finale. In de kwartfinale stond Tottenham Hotspur op het programma waar Feyenoord uiteindelijk met 1-0 van won. In de halve finale nam Feyenoord het op tegen AS Monaco dat uiteindelijk op basis van uitgoals doorging naar de finale.

In 1993 en 1995 eindigde het Europese avontuur van Feyenoord in de kwartfinale. Spartak Moskou en Real Zaragoza waren in die jaren te sterk voor de Rotterdammers.

Eén jaar na het verloren duel tegen Real Zaragoza stond Feyenoord tegenover Borussia Mönchengladbach. Door een 2-2 gelijkspel in Duitsland en een 1-0 overwinning in Rotterdam stond Feyenoord in de halve finale. Echter was toen Rapid Wien te sterk voor Feyenoord.

In totaal plaatste Feyenoord zich zeven keer voor de halve finale van een Europese competitie en werden er dus vier kwartfinales verloren. De Rotterdammers nemen het komende donderdag op tegen Slavia Praag in de Kuip. Mocht Feyenoord zich plaatsen voor de halve finale staat Marseille of PAOK op het programma voor de ploeg van Arne Slot.