Qatar begrijpt niets van kritiek op WK: "Het land heeft duidelijke progressie gemaakt"

Sjeik Thamer Al Thani hekelt de kritiek op Qatar in relatie tot het WK voetbal van 2022. Het hoofd voorlichting van de regering in Qatar is van mening dat men verkeerd is geïnformeerd.

Verschillende landen, zoals Duitsland en Noorwegen, spraken zich uit tegen het omstreden eindtoernooi. Zij droegen tijdens de voorbije interlandperiode shirts met de tekst 'Human Rights'. Oranje deed hetzelfde met de slogan 'Football Supports Change'. 

'Kritiek ongepast'

"We staan achter voetbalbonden en spelers die opkomen voor de mensenrechten. Hun kritiek op het WK in ons land is echter ongepast", laat Al Thani woensdag weten in gesprek met persbureau DPA.

"Ik denk dat het voortkomt uit het feit dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de ontwikkelingen die ons land doormaakt", vervolgt de rijke sjeik. "Qatar heeft duidelijk progressie gemaakt en zal dat blijven doen".

6.500 overledenen

De kritiek op Qatar draait vooral om de behandeling van arbeidsmigranten. Volgens de Britse krant The Guardian zijn er in de afgelopen tien jaar ruim 6.500 arbeiders omgekomen bij de bouw van WK-stadions. 

"We hopen op meer begrip van voetbalbonden, fans en spelers voor het proces dat Qatar moet doorlopen om bijvoorbeeld de arbeidswetgeving te herzien. Zo'n verandering kost tijd, maar het gaat snel", aldus Al Thani.