Driessen kritisch op Van Gaal: 'Arrogantie sloeg WK-ticket uit handen Oranje'

Nederland leek zaterdagavond zeker van deelname aan het WK 2022 in Qatar, alleen niets was minder waar. Oranje verspeelde een 0-2 voorsprong in Montenegro en moet zich daardoor nog maar zien te plaatsen. Volgens een kritische Valentijn Driessen heeft Oranje dit alles te danken aan bondscoach Louis van Gaal.

van gaal

In zijn column bij De Telegraaf richt Driessen zich vol kritiek op Van Gaal. "Hoe heeft de totale ineenstorting van een elftal met gelouterde spelers als Virgil van Dijk, Memphis Depay, Stefan de Vrij, Daley Blind en Davy Klaassen, gecoacht door een door de wol geverfde bondscoach als Van Gaal kunnen gebeuren?", vroeg de chef voetbal zich hardop af. 

Het wisselbeleid van de bondscoach kan ook rekenen op nodige kritiek van Driessen. "Naast het ontbreken van de mentale focus in de slotfase ging Oranje ook voetbaltechnisch door de ondergrens heen. De vijf wissels – deels noodgedwongen – van Van Gaal gaven geen impuls aan het spel, maar trokken het niveau juist naar beneden. Niemand uitgezonderd, de internationals grossierden in onnodig, slordig en vaak dom balverlies."

Bij de 1-2 van Montenegro was het volgens Driessen falende wisselbeleid goed zichtbaar. "Bij het eerste tegendoelpunt stond de rechterflank met Denzel Dumfries en Teun Koopmeiners helemaal uit het lood omdat ze slecht omschakelden bij balverlies. Deze aansluitingstreffer mocht bondscoach Van Gaal zwaar aangerekend worden", aldus Driessen, die met de vingers wijst naar het uitsluiten van Marten de Roon. "Onverklaarbaar daarom dat Van Gaal notabene zijn enige alternatief voor de rechtermiddenveldpositie, Marten de Roon, naar de tribune had verwezen. De bondscoach sloeg als het ware het WK-ticket uit handen van zijn ploeg. Waar is De Roon als je hem nodig hebt, vroegen Oranje-fans zich vertwijfelt af."