Opinie van de Week: De KNVB overdrijft iets teveel met alle hulpacties aan Ajax

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een column voor Voetbalflitsen, waarin hij zijn mening geeft over datgene wat er in de Eredivisie gebeurt.

De scepsis over Erik ten Hag lijkt langzaam op te drogen. Hier en daar klinkt zelfs een licht applaus voor het aandeel van de trainer in het succes van Ajax. Een enkele columnist vergelijkt hem erg gedurfd met Rinus Michels en Louis van Gaal. Maar dat opportunisme waait al snel door de open vlakte van onze polder.

Lang overheerste de twijfel aan de combinatie tussen Ajax en Ten Hag. Zijn achtergrond en charisma spoorden niet met de bluf en arrogantie van Amsterdam. Geboren in Haaksbergen, Tukker van origine, met bijpassend accent. Soms onverstaanbaar, zwak slissend, te weinig uitstraling voor de hoofdstad. Inderdaad te bescheiden om in de schaduw te mogen staan van types als Michels en Van Gaal.

De cv van Ten Hag als trainer schittert ook niet van gouden resultaten. Promotie van Go Ahead Eagles na zeventien jaar in de Eerste Divisie. Europees voetbal met FC Utrecht. Bij de beloften van Bayern München leerde hij het nodige bij van voorbeeld Josep Guardiola. Begin 2018 volgde hij in de Arena de onervaren Marcel Keizer op.

Ajax en Amsterdam hebben moeten wennen aan Ten Hag

Ajax en Amsterdam hebben moeten wennen aan Ten Hag. Maar dat proces lijkt zich nu uit te kristalliseren tot de gewenste klik. De tweede helft tegen Juventus, in de kwartfinales van de Champions League, overtuigde massaal de buitenlandse media van zijn bijzondere vakmanschap. Zijn naam zou sindsdien op menig lijstje prijken van geïnteresseerde clubs. Zijn huidige werkgever denkt na over contractverlenging.

Oud-spelers van Go Ahead Eagles en FC Utrecht roemen zijn vermogen tot het oplossen van vrijwel elke situatie in het spel. Dat bevestigden eens te meer de kleine omzettingen in de rust in Turijn. Hij leunt daarbij sterk op de schouders van assistent Alfred Schreuder, die hij na de zomer zal missen. De Deen Christian Poulsen  heeft als beoogde vervanger totaal andere kwaliteiten.

Ten Hag verdient meer erkenning

Ofschoon hij ook in Utrecht een stugge relatie onderhield met de pers, verdient hij absoluut meer erkenning en waardering. Het voetbal van Ajax is ook in de Eredivisie vaak een lust voor het oog. Weinig breedte, geregeld in de diepte, prachtige combinaties, moedig en overrompelend. Met iets te weinig doelpunten, alsof de acteurs geen zin hebben om het frivole samenspel te onderbreken.

De status verplicht Ajax inmiddels tot minimaal een landstitel, de vaderlandse beker en deelneming aan de finale van de Champions League. Alle hoofdprijzen zijn haalbaar maar nog niet binnen. De oogst van al de opgestapelde glorie wacht op de juiste wijze van rooien. Veel kan nog mislukken, al geniet de koploper in eigen land voldoende aanzien als potentieel sterkste van de Eredivisie.

KNVB doet wel erg nadrukkelijk haar best om Ajax te helpen

In dat opzicht kreeg de vermoeide ploeg van Ten Hag opmerkelijke hulp van de arbitrage in Groningen. In weerwil van alle lof voor Ajax doet de KNVB wel erg nadrukkelijk haar best om de Amsterdammers de richting van de perfecte afloop te loodsen. Scheidsrechter Dennis Higler dwaalde in het hoge noorden een paar keer erg ver weg van de geldende spelregels. Aan de bevrijdende 1-0 van Klaas-Jan Huntelaar kleefde de smet van een zichtbare overtreding. Hands van Nicolas Tagliafico zou in het geval van een collega buiten de top-twee beslist met een strafschop zijn beoordeelc. En de tweede gele kaart voor de matchwinnaar ontbeerde een correctie van de al even mild gestemde VAR tot direct rood.

Het verplaatsen van de hele voorlaatste ronde in de competitie noemde de KNVB de minst schadelijke oplossing in het gepuzzel om Ajax meer ruimte te geven in de aanloop naar de halve finales van de Champions League. In Engeland beperkte de Premier League de service aan Liverpool en Tottenham Hotspur tot het verschuiven van alleen beider wedstrijd in deze drukke periode. Zonder de rest van de slotfase overhoop te gooien, zoals in Nederland.

Simpel, omdat de heren aan de overzijde van de Noordzee zich minder star gedragen. En omdat de KNVB weigert een vastgeroeste gewoonte, om die laatste twee ronden gelijktijdig te laten afwerken, te halveren tot alleen de allerlaatste speeldatum….

Lex Muller

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Alles over Ajax: Nieuws, geruchten, interviews en veel meer’

Erik ten Hag neemt debutant op in wedstrijdselectie voor Vitesse-thuis

'Tottenham Hotspur mist zeven (!) belangrijke spelers voor halve finale met Ajax'

Afscheid Kasper Dolberg bij Ajax aanstaande? "Hij is niet bestand tegen de mentale druk"

VIDEO: Ajax O17 verslaat Anderlecht en plaatst zich voor finale Future Cup tegen Juventus!

Henk de Jong niet bezig met verpesten kampioensfeest Ajax: "Gaat om handhaving De Graafschap"

Europese successen Ajax nadelig voor de Eredivisie? "Er zit een groot gevaar in ja"

Hans Kraay jr. adviseert Erik ten Hag: "Niet bijtekenen, je zit daar in een wespennest"

Kenneth Vermeer over het CL-succes van Ajax: "Ze hoeven voor niemand bang te zijn"

LOL: Napoli eert Matthijs de Ligt na zijn doelpunt tegen Juventus