Slutsky schets drie scenario's voor buitenlandse voetballers in Rusland

Per 1 juli dienen de huurlingen uit Rusland weer terug te keren naar het land van hun oorspronkelijke clubs. Toch bestaat er nog veel onzekerheid over de toekomst van deze voetballers vanwege de oorlogvoering van Rusland. Leonid Slutsky heeft nu drie scenario's voor de toekomst van buitenlandse voetballers in Rusland geschetst.

Tijdens de zomerse- en winterse transferperiodes maakte voetballers uit Rusland nog op de normale manier een tijdelijke overstap. Na de Russische invasie in Oekraïne stelde de FIFA een buitengewone transferwindow in voor de desbetreffende landen. Nu het voetbalseizoen er al een tijdje op zit, weten de huurlingen uit Rusland nog altijd niet waar hun toekomst ligt. In gesprek met VI sprak Slutsky zich uit over de situatie, die ook voor andere buitenlandse voetballers uit Rusland gelden.

Slutsky denkt dat er drie scenario's zijn voor als de transferperiode van start gaat. "De eerste is dat de buitenlandse spelers transfervrij worden. De tweede is dat hun contracten voor een jaar worden opgeschort, omdat onze clubs toch van Europese competities zijn uitgesloten." Een derde optie zou volgens de oud-coach van Vitesse zijn dat spelers te horen krijgen dat zij per 1 juli gewoon moeten terugkomen.

Toekomst Eredivisie-huurlingen

In de Eredivisie spelen ook een aantal voetballers op huurbasis uit Rusland en Oekraïne. Zo zien we Guus Til en Jorit Hendrix (Spartak Moskou) en Valentin Cojocaru (SK Dnipro-1) bij Feyenoord, Mikkel Duelund (Dinamo Kiev) bij NEC, Younes Namli (Krasnodar) bij Sparta en Pontus Almqvist (Rostov) bij FC Utrecht. Wat er met deze voetballers na 1 juli gaat gebeuren, is nog maar de vraag.