Frenkie de Jong en Barcelona weer op oorlogspad

Een van de intriges van de afgelopen zomer was de strijd tussen Frenkie de Jong en FC Barcelona. Volgens Engelse en Spaanse media worden de messen weer geslepen voor een volgende ruzie in de komende transfer-window

Wat is er aan de hand tussen FC Barcelona en Frenkie de Jong?

In de zomer van 2019 vertrok De Jong voor een bedrag van tussen de 75 miljoen en (afhankelijk van bonussen) 86 miljoen euro naar FC Barcelona. Bij het contract hoort natuurlijk een fors salaris. Daar wringt de schoen, want tijdens Corona heeft Barcelona gevraagd om zijn salariseisen te verlagen in ruil voor een langer contract. Daar heeft De Jong mee ingestemd. Op grond van de spelregels in de Spaanse competitie moet Barcelona binnen financiële grenzen blijven om nieuwe spelers in te mogen schrijven. Doordat de resultaten van de club sinds Corona onder druk staan lukt dit niet. Bovendien moeten ze de achterstallige betalingen aflossen. Na Corona heeft FC Barcelona De Jong nog meerdere malen gevraagd om zijn salaris te verlagen. Dit weigert de centrale middenvelder echter. Daarom wilde Barcelona in de zomer van 2022 al afscheid nemen van de Nederlander, ondaks dat hij in 111 in La Liga al 10 keer doel trof en evenveel beslissende assists gaf. Dat er kritiek is uit de media helpt daarbij niet.

Hoe reageert Frenkie de Jong op de situatie?

De middenvelder zelf blijft stug doorgaan. Ondanks pesterijen en een bod dat kon oplopen tot 100 miljoen heeft Frenkie de Jong alle geïnteresseerde clubs de deur gewezen. Hij stelt dat hij het naar zijn zin heeft in Barcelona en zijn contract uit wil dienen, uiteraard tegen de overeengekomen voorwaarden.

Waarom dreigt er weer ruzie tussen Frenkie de Jong en Barcelona?

Klaarblijkelijk is de financiële nood nog steeds hoog bij de Blaugrana. Volgens Spaanse en Engelse media zou de club opnieuw om salarisverlaging hebben gevraagd en opnieuw bot gevangen hebben bij De Jong. Hierop hebben insiders laten weten dat Barcelona 'desperate' is om van (het contract van) Frenkie de Jong af te komen.