KNVB maakt plannen voor nieuwe jeugdcompetitie: Deelname voor iedereen verplicht

De KNVB maakt plannen om vanaf 2020 een nieuwe jeugdcompetitie in te voeren. Hiermee wil de bond de doorstroming van talent bevorderen. Volgens directeur voetbalontwikkeling Art Langeler wordt de potentie van jonge voetballers op dit moment niet optimaal benut.

Volgens de voetbalbond zijn jonge talenten uit onder 19 elftallen vaak niet in staat om de stap te zetten naar een eerste elftal. Veel spelers gaan vervolgens verder bij een Jong-elftal, maar deze spelen niet altijd op niveau. Directeur voetbalontwikkeling Art Langeler is enthousiast in gesprek met VI: "We zijn over deze nieuwe competitie heel enthousiast. Deelname wordt verplicht. Clubs mogen zelf weten of ze daarnaast ook nog een beloftenploeg of reserve-elftal in stand houden.''

Ajax en PSV laten hun talenten rijpen in de Keuken Kampioen Divisie. Jong Ajax en Jong PSV mogen hierin actief blijven, zolang de clubs maar een apart elftal componeren dat uit kan komen in de nieuwe jeugdcompetitie. Hetzelfde geldt voor FC Utrecht en AZ als zij actief willen blijven in de Eerste Divisie.