KNVB hoopt ook op vaccinatie voorrang voor Oranje-internationals

Eerder deze week kwam het nieuws naar buiten dat Nederlandse olympiërs voorrang krijgen bij vaccinaties tegen het coronavirus. De KNVB hoopt dat de Oranje-internationals dit ook krijgen voor het EK in juni.

In het Algemeen Dagblad laat een woordvoerder van de voetbalbond zich uit over de eventuele voorrang bij vaccinaties. “De KNVB ziet zeker voordelen in een vaccinatie voor spelers en staf, voorafgaand aan het EK.” Het EK, dat met een jaar verplaatst werd, zal dit jaar niet in één of twee landen zijn, maar verspreid over heel Europa.

De KNVB is bij een eventuele voorrang wel afhankelijk van de keuzes van de overheid en het aantal beschikbare vaccins. “Die bepaalt op welk moment bepaalde groepen kunnen worden gevaccineerd.” Volgens de KNVB is het momenteel geen geschikt moment voor een gezamenlijke inenting van de voetballers. “Voor de voetballers van het Nederlands elftal geldt dat een groot deel in het buitenland woont, wat een collectieve vaccinatie nu ingewikkeld maakt. Om die reden is besloten het initiatief in deze fase bij de clubs neer te leggen.”

Of het pleiten van de KNVB ook gelijk geldt voor het vrouwenteam en de Onder 21-sterren, is niet duidelijk. Ook zij spelen aankomende zomer een buitenlands toernooi. Zo is daar van 31 mei t/m 6 juni het EK Onder 21 en tussen 23 juli en 7 augustus de Olympische Spelen.