NRC: Ajax heeft maling aan herenakkoord en meldt zich weer bij AZ, frustratie in Alkmaar

Verbazing en frustratie bij AZ nu Ajax zich opnieuw heeft gemeld voor een jeugdspeler van de club uit Alkmaar. Dat meldt het NRC zaterdagochtend. Sinds 1 juli 2019 is er een herenakkoord tussen Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse en FC Utrecht van kracht, maar de club uit Amsterdam lijkt hier vooralsnog maling aan te hebben. 

In het herenakkoord werd afgesproken dat de zes clubs onderling geen jeugdspelers onder de zestien jaar benaderen voor een overstap. Toch haalde Ajax in juni twee jeugdspelers op bij AZ, Kian-Fitz (15) Jim en Rio Hillen (16). Ook nu willen de Amsterdammers een voetballer van de Alkmaarders naar De Toekomst lokken. Om wie het gaat maakt het NRC niet bekend. 

Verbazing

Ondanks het herenakkoord mogen jeugdspeler 'gewoon' de overstap maken naar een concurrent, omdat een verbod tegen de Europese wet van vrij verkeer voor werknemers zou zijn. Toch dacht AZ dat Ajax geen poging meer zou doen om jeugdspelers uit Alkmaar op te halen. "Tot hun verbazing werden AZ-bestuurders in oktober opnieuw geconfronteerd met een wens van Ajax om een van de beste jeugdspelers van AZ in te lijven, nog geen vier maanden na het ingaan van het herenakkoord", schrijft het NRC. 

Bij AZ heerst nu frustratie. "De inkt was nog niet opgedroogd of het akkoord is alweer geschonden", zegt een ingewijde tegen de krant.