Nederlanders kunnen niet meer wedden op kaarten en corners, maar waarom niet?

Er gaat traditioneel veel geld om in het voetbal. De gigantische lonen van spelers en makelaars zijn welbekend. Maar ook het wedden op voetbal is populairder dan ooit tevoren. Het wedplatform Oddsbeater gaf aan dat Nederlanders maar liefst 750 miljoen euro hebben vergokt in 2020. Toch was gokken tot 1 oktober 2021 niet gereguleerd in Nederland. Daar werd onlangs verandering in gebracht.

Op dit moment zijn er namelijk zes aanbieders van sportweddenschappen die een Nederlandse licentie hebben. Een voorwaarde om die licentie te krijgen, is dat die bookmakers geen weddenschappen op kaarten of corners mogen aanbieden. Het zijn nochtans populaire sportweddenschappen onder de (meer ervaren) spelers. Om dit verder te onderzoeken, gingen we te raad bij Betmanbegins. Hij is een professionele sportwedder die de wetgeving van zeer nabij volgt. Hij zal ons de ins en outs van de wetgeving over dit onderwerp uitleggen.

Betman, wat is nu precies de doelstelling van deze regulering?

De regulering van de wetgeving heeft drie grote doelstellingen. Ten eerste wil de overheid door de regulering spelers beschermen in verband met verantwoord wedden. Ten tweede heeft men de doelstelling dat minstens 80% van de spelers zijn sportweddenschappen plaatst bij een partij met een Nederlandse licentie. De laatste doelstelling is dat men de integriteit van de sport wil waarborgen, aldus Betmanbegins.

Wat is de reden dat corners en kaarten verboden zijn?

Voornamelijk door de derde doelstelling heeft de wetgever beslist dat er geen sportweddenschappen mogen aangeboden worden die makkelijk beïnvloedbaar zijn. De wetgever stelt dat het risico op ‘match fixing’ te groot is bij weddenschappen op corners en kaarten. Match fixing houdt in dat een wedstrijd of gebeurtenis op een bepaalde manier wordt beïnvloed (door een speler of scheidsrechter) om vervolgens winst te maken met sportweddenschappen.

En ga je daar mee akkoord? Zijn wedmarkten op kaarten en corners effectief makkelijk beinvloedbaar?

Het is heel moeilijk om een exacte definitie te vinden voor ‘makkelijk beïnvloedbaar’. Toch denk ik dat de huidig toegelaten wedmarkten niet helemaal consistent zijn. Zo laat de wetgever bijvoorbeeld wel toe om weddenschappen aan te bieden op het aantal punten in een game van een tenniswedstrijd. Ook het aantal keer dat een dartsspeler 180 gooit, wordt toegelaten. De data toont aan dat het risico op ‘match fixing’ veel groter bij dit soort wedmarkten dan het aantal kaarten of corners bij een voetbalwedstrijd.

Vooral bij een voetbalwedstrijd op hoog niveau, waarbij de salarissen van de spelers hoog liggen, is het risico enorm klein. Voor een speler in de Premier League weegt het risico om betrapt te worden op dit soort praktijken veel zwaarder dan een eventuele beloning om de wedstrijd te beïnvloeden. Het is dus absoluut niet consistent dat Nederlanders niet op kaarten of corners in mogen zetten.

Klinkt logisch! Denk je dat de wetgever dat nog zal veranderen?

Dat is momenteel nog koffiedik kijken. Naar mijn mening moet dit zeker herzien worden om de doelstelling te behalen dat 80% van de spelers bij legale bookmakers speelt. Een poll in onze Facebook-groep heeft namelijk aangetoond dat 78% van de spelers zou overwegen bij een partij te wedden zonder Nederlandse licentie om daar wel op kaarten en corners te wedden. Dat zijn ontzettend hoge cijfers waar we zeker rekening mee moeten houden.

Je sprak over de Betmanbegins Community. Daar deel jij als professionele sportwedder tips, maar ook andere tippers van het Betman-team delen tips.

Ja, dat klopt. We hebben een team van 11 zeer bekwame tippers die gratis wedtips geven in onze community. Sinds 1 januari 2020 behaalde ons team een rendement van 19,26%. Spelers kunnen deze tips volledig gratis volgen in de Betmanbegins Facebook groep of via het Telegram kanaal.