Alles wat je moet weten over Oekraïne, de EK-tegenstander van Oranje

Oranje keert na zeven jaar afwezigheid terug op een eindtoernooi. De formatie van bondscoach Frank de Boer begint het EK met een wedstrijd tegen Oekraïne. Wat voor ploeg treft Oranje?

Oekraïne speelde op 29 april 1992 de eerste interland ooit. Een jaar later bereikte het Oost-Europese land een sportief dieptepunt. De Geel-blauwen stonden destijds op plek 132 in de FIFA-wereldranglijst, de laagste notering ooit.

Oekraïne debuteerde veertien jaar later op een eindtoernooi. De ploeg van toenmalig bondscoach Oleh Blochin plaatste zich voor het WK van 2006 in Duitsland. De Oekraïners bereikten de kwartfinale van het Wereldkampioenschap voetbal.

EK in eigen land

De hoogste notering op de wereldranglijst dateert uit 2007. De Oost-Europeanen bezetten destijds de elfde plek. Terwijl Oekraïne er niet in slaagde om de WK’s van 2010, 2014 en 2018 te bereiken, plaatste het zich wél voor de EK’s van 2012 en 2016.

Eerstgenoemde EK kreeg een speciaal tintje. Oekraïne kreeg namelijk de eer om samen met Polen het Europees kampioenschap te organiseren. Zowel in 2012 als 2016 kwamen de Geel-blauwen niet verder dan de groepsfase.

Eindstand groep D Euro 2012 (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Eindstand groep D Euro 2012

Eerdere ontmoetingen

Het Nederlands elftal en Oekraïne namen het slechts twee keer eerder tegen elkaar op. De eerste ontmoeting vond plaats op 24 mei 2008. Oranje won die oefeninterland met 3-0 dankzij treffers van Dirk Kuijt, Klaas-Jan Huntelaar en Ryan Babel.

De tweede confrontatie stond twee jaar later op het programma, opnieuw in vriendschappelijk opzicht. De wedstrijd in Donetsk eindigde in 1-1. Alexandr Aliyev en Jeremain Lens zorgden voor de doelpunten. 

Oudgedienden en huidig spelersmateriaal

De recordinternational aller tijden is Anatoliy Tymoshchuk. De voormalig profvoetballer heeft 144 interlands op zijn naam staan. De topscorer aller tijden is Andrij Sjevtsjenko, die momenteel actief is als bondscoach van Oekraïne.

Hoewel Tymoshchuk en Sjevtsjenko gestopt zijn met voetballen, lopen er nog genoeg topspelers rond. Zo beschikt Oekraïne over Oleksandr Zinchenko van Manchester City en Ruslan Malinovskyi van Atalanta Bergamo.

Huidige vorm

Oekraïne heeft een wisselvallige periode achter de rug. De Geel-blauwen speelden vier keer gelijk in de afgelopen zes wedstrijden. Opvallend genoeg eindigde iedere remise in 1-1. De formatie van bondscoach Sjevtsjenko won de overige twee wedstrijden.

Oekraïne EK-tegenstander Oranje