'Het ongelukkige huwelijk tussen Feyenoord en Jaap Stam kan niet voortduren'

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

Genante Feyenoord-chaos deed pijn aan de ogen

De vraag bleef Jaap Stam bespaard. De vraag over welke instructies hij het elftal had meegegeven voor de voormalige Klassieker. Wat was nou de afspraak bij Feyenoord: mandekking of zonedekking? De warboel in de eerste helft gaf geen enkele indicatie. De ene probeerde de directe tegenstander te volgen, de ander schaduwde helemaal niemand. De gênante chaos in Amsterdam deed pijn aan de ogen.

Voor rust verscheen de trainer van Feyenoord voortdurend langs de lijn. Vergeefs trachtte Stam vat te krijgen op het wanhopige geknoei. De bedoeling was compact en goed georganiseerd Ajax op te vangen. Maar binnen acht minuten lag die opzet aan scherven op het gras van de Johan Cruijff Arena. Het leek er iets teveel op dat de bezoekende partij in een soort mandekking verstrikt was geraakt. Dodelijk tegen het snelle en beweeglijke positiespel van de landskampioen.

Iedere vorm van communicatie ontbrak bij Feyenoord

Trainer Erik ten Hag durfde het zelfs aan met vier aanvallers de aartsrivaal voor schut te zetten. Van hem mocht Hakim Ziyech weer eens op tien zijn gang gaan. Feyenoord reageerde met ongeveer dezelfde lef: Steven Berghuis op het middenveld in plaats van op de rechterflank. Maar daar achter verschool zich de puinhoop bij de Rotterdammers, zoals al eerder in deze competitie. Een beetje communicatie ontbrak andermaal.

Mandekking tegen Ajax is uit den boze tegen het gedartel van de kennelijk getergde koploper. RKC en Chelsea confronteerden de Amsterdammers met een strak geregisseerde afweer. Waarom Feyenoord die tactiek niet kopieerde, is en blijft een raadsel. Stam moet als verdediger toch ook hebben geweten dat de wedstrijd op deze manier onherroepelijk zou devalueren tot een ontspannen trainingspartij voor de thuisclub. Zoals geschiedde in de eerste 45 minuten.

Het verzet van Feyenoord was lachwekkend, bespottelijk, niet om aan te zien en meelijwekkend tegelijk. De angst voor een herhaling van de 10-0 bij PSV groeide met de kansen en doelpunten van Ajax. Gelukkig voor de weggeblazen middenmoter bleef de afgang beperkt tot 4-0 en een ontluisterende vertoning voor de pauze. De tweede helft freewheelde de aanstaande kampioen in een rustig tempo naar het einde. Zelfs het Amsterdamse publiek nam genoegen met het overbodige vervolg. De opponent was als het ware voldoende vernederd.

Stam geen toonbeeld van enige hoop op verbetering

De thuis gebleven fans van Feyenoord twitterden de hele middag dat Stam moet ‘oprotten’. De trainer zelf zonk na rust steeds dieper weg op zijn stoel, almaar kauwgom malend met de kaken. Bepaald geen toonbeeld van enige hoop op een kentering in de toekomst. Ineens jaren ouder, grauw van ellende, zonder idee van een bruikbare oplossing voor de diepe val van een club in nood.

Na afloop bekende Stam te zullen nadenken over zijn eigen positie. Alsof hij zich niet al regelmatig heeft afgevraagd of het wel klikt tussen hem en het wespennest in Rotterdam. De spelers verklaarden collectief nog vertrouwen te hebben in de trainer. Maar zulke solidariteit heeft geen waarde in woelige tijden van een onhoudbare crisis. Natuurlijk, zij faalden als een degradatiekandidaat in Amsterdam. En de trainer?

Het is dit seizoen al eerder gesteld: het huidige Feyenoord mist kwaliteit, veel te veel zelfs, en al helemaal in de oneerlijke vergelijking met Ajax en ook al met AZ. Waar verstopt zich het zelf opgeleide talent? Wat is de voorbije jaren gebeurd met Rick Karsdorp en Leroy Fer, om er slechts twee te noemen? In de Kuip lijkt elk beleid zoek en valt een beetje leiding nergens te ontdekken. Wie eigenlijk is de baas en heeft het voor het zeggen in het ook al verouderde stadion?

Huwelijk Stam-Feyenoord kan niet voortduren

Feyenoord heeft vermoedelijk geen euro in zak om op een breuk met Stam aan te sturen en te bekostigen. Wellicht houdt de trainer de eer aan zichzelf en verlost zichzelf van een onmogelijke taak. Hoe dan ook is het duidelijk dat het ongelukkige huwelijk niet kan voortduren, al woekert de onrust bijna overal bij de vroegere topper…….

LEX MULLER

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘LIVE! Ajax - Feyenoord: Doelpunten, hoogtepunten en samenvatting #AJAFEY’

Sjaak Swart fileert achterhoede van Feyenoord na De Klassieker: "Heeft die Senesi ooit gevoetbald?"

Hakim Ziyech heeft geen medelijden met Feyenoord en vindt hij de Rotterdammers nog wel een topclub?

Beelden die je nog niet zag: ME moet ingrijpen bij spelersbus en slaat Feyenoord-fans (VIDEO)

Collega pesten! Feyenoord-fan krijgt antidepressiva na De Klassieker

Van Hanegem liet tweede helft van De Klassieker schieten: "Tot de rust volgehouden, deed zoveel pijn"

Jens Toornstra doet opvallende uitspraak na 4-0 nederlaag bij Ajax: "Niet beschamend"

Feyenoord-'fans' schelden Kenneth Vermeer uit na stoppen spelersbus (VIDEO)

BEELDEN: Feyenoord-spelers in gesprek met boze supporters

Woedende Feyenoord-fans rondom spelersbus: "Japie pak je koffers maar"

Erik ten Hag na Klassieker: "Ik denk dat we onze beste eerste helft van het seizoen hebben gespeeld"