Spelerspaspoort Klaas-Jan Huntelaar (profiel)

Profiel: Klaas-Jan Huntelaar (Voor-Dempt, 12 augustus 1983) is 76-voudig international van Oranje.

Spelerpaspoort Huntelaar

Gefaalde uitdaging voor Huntelaar bij Schalke 04

Op 19 januari 2021 keerde Klaas-Jan Huntelaar terug bij Schalke 04. De club stond op dat moment laatste in de Bundesliga. Huntelaar moest voor lijfsbehoud zorgen, maar die missie lukte niet. Schalke 04 degradeerde naar de 2. Bundesliga. De spits kwam slechts negen keer in actie voor de degradant en was goed voor twee doelpunten.

Een paar maanden later kwam het nieuws naar buiten dat Huntelaar alweer mocht vertrekken bij Schalke 04. De Duitsers moeten na de degradatie ruimte maken in het salarishuis en daar is Huntelaar, die zwaar op de begroting druk, de dupe van.

Eerste club van Huntelaar

Zijn jeugd bracht Huntelaar door bij De Graafschap. Als 10-jarig jongetje tekende hij daar zijn eerste jeugdcontract. In 2000 vertrok Huntelaar op 16-jarige leeftijd naar PSV. Op 23 november 2002 maakte Nederland voor het eerst kennis met Huntelaar. In een met 0-3 gewonnen wedstrijd tegen RBC Roosendaal, mocht de spits als invaller een kwartiertje meedoen en zijn Eredivisiedebuut maken. Tussen 2003 en 2004 bracht Huntelaar huurperiodes door bij De Graafschap en AGOVV.

LEES OOK: 'De Graafschap zet in op spectaculaire terugkeer Klaas-Jan Huntelaar'

Doorbraak van Huntelaar

In het seizoen 04/05 liet PSV Huntelaar vertrekken naar Heerenveen. Dit bleek een succesvolle stap te zijn, want in zijn eerste seizoen was de spits goed voor 19 doelpunten in 39 wedstrijden. Zijn doelpunten leverde Huntelaar interesse van diverse topclubs op. De spits speelde in het seizoen 05/06 nog een half seizoen voor Heerenveen, voordat hij op 29 december naar Ajax vertrok.

Tijd bij Ajax van Huntelaar

Ajax nam Huntelaar voor 9 miljoen euro over van Heerenveen. In het seizoen 05/06 kwam Huntelaar uiteindelijk op 33 doelpunten in 31 wedstrijden in de Eredivisie. Huntelaar speelde in totaal drie jaar bij Ajax, waarin hij twee keer de KNVB Beker pakte en één keer de Johan Cruijff Schaal won. Huntelaar speelde 136 wedstrijden, waarin hij 105 keer wist te scoren, voordat hij in de winter van 2009 voor 27 miljoen euro de overstap maakte naar Real Madrid.

Huntelaar van Madrid naar Milaan

Het avontuur van Huntelaar bij Real Madrid was slechts van korte duur. In totaal speelde de spits slechts 20 wedstrijden voor Madrid. Ondanks het feit dat Huntelaar een langetermijnproject werd genoemd door de club, mocht hij vanwege financiële redenen na een half jaar weer vertrekken uit de Spaanse hoofdstad. AC Milan haalde de Nederlander voor 15 miljoen naar Italië. Zijn periode bij Milan was ook van korte duur. Huntelaar speelde dertig wedstrijden, voordat hij wederom vanwege financiële redenen moest vertrekken. In 2010 haalde Schalke 04 de spits naar Duitsland.

Succes voor Huntelaar bij Schalke 04

Met een transfersom van 14 miljoen euro werd Huntelaar de duurste aankoop uit de clubhistorie van Schalke 04. In zijn eerste jaar was Huntelaar goed voor 13 doelpunten in 35 wedstrijden, waarna hij in het seizoen 11/12 pas echt los kwam. Toen scoorde Huntelaar in 48 wedstrijden maar liefst 48 keer. In totaal speelde Huntelaar in zijn eerste periode 240 keer voor Schalke 04, waarin hij goed was voor 126 doelpunten. Met Schalke won Huntelaar in 2011 de Duitse Beker en Supercup.

Terugkeer bij Ajax van Huntelaar

Nadat zijn aflopende contract bij Schalke 04 niet werd verlengd, haalde Ajax Huntelaar in juni 2017 terug naar Amsterdam. Het was een succesvolle terugkeer voor Huntelaar. In zijn eerste seizoen was de spits goed voor 13 Eredivisiedoelpunten, het seizoen daarop waren het er 16. Op 3 april 2019 scoorde Huntelaar tegen FC Emmen zijn 100e Eredivisiegoal voor Ajax en tien dagen later was hij tegen Excelsior goed voor een hattrick. Een maand later scoorde Huntelaar twee doelpunten in de gewonnen Bekerfinale tegen Willem II. In datzelfde seizoen wordt hij ook nog eens kampioen met Ajax.

Mislukte missie voor Huntelaar bij Schalke

Doordat Huntelaar overbodig lijkt bij Ajax, doet Schalke 04 een poging om de spits terug te halen naar Duitsland. Huntelaar moet zijn oude liefde helpen aan lijfsbehoud. De missie faalt en Schalke degradeert naar het tweede niveau.

Successen voor Huntelaar met Oranje

Op 16 augustus 2006 maakt Huntelaar zijn debuut voor het Nederlands Elftal. Uiteindelijk schopt Huntelaar het tot 76 interlands en 42 doelpunten. Hiermee staat hij op plek twee in het topscorersklassement van Oranje, acht doelpunten achter Robin van Persie. In 2006 maakt Huntelaar deel uit van het Nederlands Elftal Onder 21 dat Europees Kampioen wordt.

Ook interessant