Voorbeschouwing op De Klassieker: waar is de wedstrijd te zien en wat zijn de belangen?

Het is zondagmiddag tijd voor De Klassieker. Hier lees je alles over Feyenoord - Ajax, zoals de belangen, de ontmoeting eerder dit seizoen en nog veel meer.

Historie Feyenoord - Ajax

Feyenoord en Ajax stonden 89 keer eerder tegenover elkaar in Rotterdam. De statistieken zijn nagenoeg in balans: 32 overwinningen voor Feyenoord, 33 voor Ajax. 24 ontmoetingen bleven onbeslist.

De grootste overwinning van Feyenoord op Ajax in De Kuip dateert van het seizoen 1964/65. De Rotterdammers wonnen destijds met 9-4. De grootste uitzege van Ajax vond plaats in het seizoen 1958/59. De Amsterdammers wonnen met 0-5 in Rotterdam.

Laatste vier edities

Ajax heeft een nipte voorsprong gezien de laatste vier Klassiekers. De Amsterdammers wonnen twee van de laatste vier edities van Feyenoord - Ajax: 1-4 overwinning in 2017 en 0-3 zege in 2019 (KNVB Beker).

De Klassieker van het seizoen 2016/17 eindigde in een 1-1 gelijkspel door treffers van Kasper Dolberg en Dirk Kuyt. Feyenoord won de meest recente ontmoeting in de Eredivisie. De Rotterdammers versloegen Ajax in 2019 met maar liefst 6-2.

TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING

Prestaties dit seizoen

Ajax presteert dit seizoen geweldig. De formatie van Erik ten Hag verloor slechts twee competitiewedstrijden. De laatste zeperd dateert van 5 december 2020. FC Twente zegevierde destijds met 1-2 in de Johan Cruijff Arena.

Feyenoord kent een moeizaam seizoen. De club uit Rotterdam-Zuid liep al tegen zes nederlagen aan, waaronder afgelopen zondag. Hekkensluiter ADO Den Haag won in eigen huis met 3-2 van Feyenoord.

Belangen

Ajax kroonde zich afgelopen zondag tegen FC Emmen tot kampioen van Nederland, waardoor er niets meer op het spel staat voor de Amsterdammers in het restant van dit eredivisieseizoen.

Voor de Rotterdammers juist wel: de ploeg van Dick Advocaat moet alle zeilen bijzetten om als vierde te eindigden. Als Feyenoord het seizoen afsluit als nummer vijf, is het veroordeeld tot de play-offs om Europees voetbal.

Resterende programma

Feyenoord brengt in de voorlaatste speelronde een bezoek aan Heracles Almelo. De Rotterdammers sluiten het seizoen af met een thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. Die twee duels gaan om 14.30 uur van start.

Ajax ontvangt VVV-Venlo in speelronde 33. In de laatste speelronde van het seizoen staat de ontmoeting met Vitesse in het Gelredome op het programma. Beide wedstrijden beginnen om 14.30 uur.

TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING

Scheidsrechter

Feyenoord - Ajax begint zondagmiddag om 14.30 uur. Danny Makkelie is de scheidsrechter van dienst. Jochem Kamphuis is aangewezen als VAR. Makkelie floot ook al de ontmoeting eerder dit seizoen in Amsterdam.

Ajax won die wedstrijd met 1-0 dankzij een treffer van Ryan Gravenberch. De achttienjarige middenvelder opende al na 22 minuten de score op aangeven van recordaankoop Sébastien Haller.

TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO

Tv-uitzending

De Klassieker is te zien op het eerste kanaal van ESPN. De voorbeschouwing, die te bekijken is op ESPN3, begint om 13.30 uur. De NOS zendt om 19.00 uur een samenvatting van de wedstrijd uit.

Erehaag?

In sommige landen vormt de tegenstander van de landskampioen een erehaag. Ajax-fans zien graag dat Feyenoord komende zondag zo'n erehaag vormt, maar supporters van Feyenoord willen dat liever niet. Lees: Erehaag? Dan zeg ik meteen mijn seizoenkaart op.