Zwarte Piet-statement van Volendam-fans raakt selectie: "Ontzettend vervelend, dat hoort niet"

FC Volendam speelde zaterdagmiddag de laatste thuiswedstrijd van dit kalenderjaar in eigen huis tegen FC Utrecht. Het was een zware middag voor de thuisploeg, maar niet alleen de uitslag viel rauw op het dak van de spelers. Ook een statement van de supporters kon niet op steun rekenen.

Het gaat om tientallen supporters die voorafgaand aan het duel een statement wilde maken tegen 'KOZP', een actiegroep die tegen Zwarte Piet is. Er zaten fans als Zwarte Piet verkleed en dat viel bij Xavier Mbuyamba verkeerd. "Ik zag het toen ik het veld opliep, toen heb ik er snel iets van gezegd tegen een medespeler. Dat was ook de reden dat ik niet klapte. De rest van de spelers deed dat wel. Ik stond daar even en liep weg. Dat is een van de redenen. Ik vind niet dat ze het stadion binnen hadden mogen komen als ze zo gekleed zijn."

Ook de trainers van FC Utrecht en FC Volendam zagen het statement en Fraser noemde het 'niet van deze tijd'. "We hebben ons ontwikkeld als mens. Stierenvechten vinden we barbaars, dat vinden we niet van deze tijd. Ik vind dit ook niet van deze tijd. Maar goed, volgens mij zijn we daar al heel lang mee bezig met elkaar. Ik vind het niet van deze tijd", aldus de oefenmeester van de bezoekers.  Wim Jonk reageerde ook na afloop en betreurde de gang van zaken. "Ik vind dat ontzettend vervelend, dat hoort niet. Het is niet leuk."