Opinie: Wie loodst NAC nu eens voorgoed uit al die chaos naar verdiende rust?

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een column voor Voetbalflitsen, waarin hij zijn mening geeft over datgene wat er in het voetbal gebeurt.

Wie loodst NAC nu eens voorgoed uit al die chaos naar verdiende rust?

Wie loodst NAC nu eens voorgoed uit al die chaos naar verdiende rust? In de aarde onder de grasmat in het NAC-stadion rusten vele trainers. Als laatste werd Peter Hyballa vorige week ten grave gedragen. De 44-jarige Duitser kreeg al na vijf maanden en na amper zeven wedstrijden zijn ontslag. Een verschil van inzicht over de toekomst van de bijna traditioneel onrustige club. In goed overleg hebben wij afscheid genomen, verzekerde algemeen directeur Martijn Manders. Verder onthouden de partijen zich van enig commentaar.

Trainers moeten stilaan schrik hebben van een dienstverband in Breda. Het veld oogt als een kerkhof voor oefenmeesters en coaches, om nog maar te zwijgen over allerlei leden van de directie. Met Peter Hyballa kon ook Tom Van den Abeele vertrekken, als technisch manager. De 41-jarige Belg ruziede bij herhaling met de Duitser, die openlijk aan zijn kennis van zaken twijfelde. Eerder al raakte de voormalige scout van PSV in conflict met Luuk Eisinga, die daarop opstapte als algemeen directeur van NAC.

Loyale aanhang

Kortom, de bijna 108-jarige club uit Breda, met een ongekend loyale aanhang van zo’n 18.000 supporters, hinkelt al jaren van incident naar incident. Ze komen en gaan als het ritme van de eeuwig voortdurende deining van de zee. Sinds 2011 sneuvelden om verschillende redenen John Karelse, Adrie Bogers, Nebojsa Gudelj, Robert Maaskant, Marinus Dijkhuizen, Stijn Vreven, Mitchell van der Gaag (eigen beslissing), Ruud Brood en Peter Hyballa.

Het vertrek van de Duitser, nauwelijks gestart met de voorbereiding op de competitie in de Eerste Divisie, schokte niet alleen de schare fans maar bracht ook een lawine van woedende reacties op allerlei sociale media in beweging. De achterban sympathiseerde met de kleurrijke trainer, aanhanger van ‘Gegenpressing” ofwel aanvallend spel in de stijl van landsgenoot Jürgen Klopp. In het afgebroken seizoen loodste hij de Parel van het Zuiden naar de halve finales van de beker, na een stunt op AZ (1-3). Daarna moest hij uit tegen Feyenoord de enige nederlaag (7-1) accepteren.

Interview

Intern ventileerde Peter Hyballa meerdere malen zijn ongenoegen over de samenwerking met Tom Van den Abeele, april vorig jaar aangesteld door interim- directrice Nicole Edelenbos. Blijkbaar kreeg hij steeds meer het gevoel en de indruk dat hij met zijn grieven en klachten niet serieus werd genomen door de leiding.

Kenners van de club vergelijken NAC regelmatig met Feyenoord. Qua organisatie zijn er zeker overeenkomsten. Een ingewikkelde structuur, met vele lagen, eindeloos meepraten en meebeslissen, een ongelooflijk trouwe en relatief grote aanhang. Voor het seizoen in september, al dan niet met een beetje publiek, kroop de teller van het aantal verkochte seizoenkaarten alweer in de richting van de 11.000. Ook in Breda hangt een beetje een sluier over wie nou exact de macht heeft over deze best lastige organisatie.

Aandeelhouders

Hoogst waarschijnlijk louter de drie aandeelhouders, die meer dan vijftig procent vertegenwoordigen en helaas voor de directie niet uitblinken in inzicht in voetbal. Het lijkt hoe dan ook de hoogste tijd dat burgemeester Paul Depla van Breda zich met NAC en het voortbestaan gaat bemoeien. Hoe anders komt er ooit een einde aan de almaar smeulende en dan weer oplaaiende binnenbrandjes, met beschadiging van alweer een trainer als gevolg.

Maurice Steijn

De naam van Maurice Steijn als mogelijke opvolger zoemt rond in de stad en rond het stadion. De Hagenaar heeft ook al te kennen gegeven graag die richting op te komen. Maar als oefenmeester koestert hij een meer defensieve tactiek dan de weggestuurde Duitser. Op zich weinig mis mee, maar het harmonieert niet met de cultuur van de club en zeker niet met de smaak van het publiek. Dat was niet voor niets gek met opvallende figuren als Stijn Vreven en Peter Hyballa. Bepaald geen meelopers, al springen ze dan wel voortdurend driftig uit de dug-out…

Lex Muller